Olika grödor har olika egenskaper både
som foder och ur ensileringshänseende. Vissa
är lättare att ensilera och andra anses
något besvärligare. Vanligen väljer
man förmodligen gröda efter vad de egna
markerna är lämpliga för, vilken växtföljd
man har och vilka grödor som passar bäst
för de djur som ska utfodras. Grödorna kan
enklast delas in i tre olika grupper: gräs, baljväxter
och helsädsensilage. Eventuellt kan Majs
räknas som en egen grupp även om det kanske
borde räknas till helsäd eftersom även
majs är spannmål. Inom dessa grupper finns
sedan skillnader mellan olika grödor.Det har
länge varit brist på information om helsäd
och hur man ska sköta det för att få
ett bra ensilage, men nyligen publicerades en avhandling
av Martin Knicky där ett flertal av dessa frågor
har studerats.
Gräs
är oftast den standard man jämför med.
De flesta arter är lättodlade och inte särskilt
komplicerade. När man läser försöksrapporter
är de flesta internationella studier utförda
på engelskt rajgräs, men andra vanliga
grödor i Sverige är timotej, ängssvingel
och hundäxing. Som ettåriga grödor
förekommer även westerwoldiskt- och italienskt
rajgräs. Ogräs varierar stort i näringsinnehåll,
avkastning och smaklighet. Vissa är faktiskt
ganska bra fodermedel (maskros och kvickrot) medan
andra är mindre bra.
Tyvärr är det här inte tänkt
som en vacker äng utan en nyinsådd vall
som ska skördas
nästa år...
Generellt anses baljväxter svårare att
ensilera än gräs. Orsaken till det är
att baljväxterna innehåller mindre WSC
(socker) än gräs och dessutom har högre
buffertkapacitet än gräs. Buffertkapaciteten
är ett mått på hur mycket syra som
krävs för att pH i ensilaget ska sjunka
och en hög buffertkapacitet innebär alltså
att det krävs mycket syra för att pH ska
sänkas. En kombination av låg sockerhalt
och hög buffertkapacitet kan naturligtvis leda
till problem. I de försök som jag varit
inblandad i har det dock varit svårt att se
detta med alla baljväxter, men förtorkning
och/eller användning av kemiska tillsatsmedel
eller något substrat kan ändå rekommenderas
för att minska risken för felfermentering.
Fördelarna med baljväxter är att de
ofta är smakliga och i alla fall kor äter
mer om det finns en del baljväxter i fodret än
om det är ett rent gräsensilage. De har
dessutom ett högre innehåll av råprotein
än rent gräsensilage. Baljväxter kräver
heller inte någon kvävegödning eftersom
de kan fixera sitt eget kväve, då de lever
i symbios med vissa bakterier. Ur växtföljdssynpunkt
kan baljväxter vara positiva eftersom de ger
kväve till nästa gröda som odlas på
åkern. En välskött klövervall
kan ge 150 kg N till nästa gröda, vilket
inte ska föraktas. Framförallt är detta
viktigt inom ekologisk produktion. Baljväxter
odlas oftast ihop med gräs och då är
det viktigt att man väljer en kombination som
fungerar ihop. Ett exempel på det är timotej
ihop med rödklöver. Båda grödorna
fungerar bra vid två skördar per år
och de mognar ungefär samtidigt, vilket gör
det lätt att bestämma sig för när
man ska skörda. Om gräset och den baljväxt
man använder mognar olika fort kommer det att
bli svårt att bestämma om man ska skörda
när det passar bäst för gräset
eller för baljväxten.
De vanligaste baljväxterna är:
> Rödklöver
> Alsikeklöver
> Vitklöver
> Lusern
> Käringtand
|