Syftet med ensileringen är att konservera en
gröda med minimala näringsförluster
till ett rimligt pris. Ytterligare krav på slutprodukten
är att den ska ätas villigt av det djur
som fodras med ensilaget och att fodret ska vara fritt
från skadliga substanser. I grunden är
ensileringen en process där bakterier, främst
mjölksyrabakterier, i syrefri miljö fermenterar
olika sockerarter till mjölksyra och andra syror,
vilka sänker pH. Kombinationen av lågt
pH och syrefrihet hindrar andra, oönskade mikroorganismer
att växa.
För att ensileringen ska lyckas krävs främst
tre saker: en gröda med tillräckligt mycket
socker, en silo, bal eller liknande för att åstadkomma
en syrefri miljö, samt tillräckligt mycket
av rätt sorts bakterier. Problemet är att
vissa av dessa faktorer är svåra att kontrollera.
Den syrefria miljön är relativt enkel. En
tät tornsilo, en vältäckt plansilo
eller en väl hanterad inplastad bal uppfyller
alla det kravet. Däremot kan det vara svårt
att påverka grödan. Skördetidpunkten
spelar in, men även andra faktorer, som väder,
inverkar. Samma sak är det med bakterierna. Eftersom
det inte är praktiskt möjligt att analysera
sockerhalter och testa vilka bakterier som finns på
grödan, så kan tillsatsmedel användas,
antingen för att minska beroendet av bakterier
och socker, eller genom att säkerställa
att både bakterier och socker finns i tillräcklig
mängd.
Ensileringsprocessen är en konkurrens mellan
olika mikroorganismer. Målet i de flesta fall
är att gynna mjölksyrabakterier på
de andras bekostnad. Tillväxt av andra mikroorganismer
leder oftast till energi/näringsförluster
och/eller till bildandet av ämnen som påverkar
djuret negativt. Vissa mikroorganismer är även
patogena, d v s sjukdomsframkallande. Ett alternativtill
att gynna mjölksyrabkaterierna är vanligen
att förhindra att några mikroorganismer
växer över huvud taget. Detta vanligen genom
hög ts-halt eller användning av vissa tillsatsmedel.
De viktigaste mikroorganismerna är:
>
Mjölksyrabakterier (homofermenterande och heterofermenterande)
>
Enterobakterier
> Klostridier
> Jäst
> Mögel
|