Ensilage fyller oftast flera funktioner i en foderstat,
oavsett vilket djurslag som utfodras med det. Förutom
att tillgodose djuret med energi och protein är
det ofta det främsta strukturfodret, d v s ensilaget
tillgodoser djuret med fibrer i en form som gör
att tarmar och i fallet med idisslare, förmagar,
fungerar ordentligt. Detta innebär vissa restriktioner
med avseende på ensilagets fysiska struktur.
Om fodret är alltför finfördelat kommer
det inte att fungera som strukturfoder. För hästar
kan detta inneböra problem med förstoppningar,
och för kor innebär det att våmmen
inte kommer att fungera korrekt.
Ur ensileringhänseende är ett korthackat
foder att föredra eftersom det innebär en
snabbare fermentation, mindre förluster och enklare
hantering, men begränsningen är alltså
djurens behov av struktur. Till hästar rekommenderas
inte exakthackat foder, däremot tycks skuret
foder fungera. De rekommendationer som finns för
kor är från USA där man anser att
minst 15 % av fodret ska vara längre än
3,75 cm (1,5 tum). Detta innebär i allmänhet
att den nominella/teoretiska hacklängden inte
ska understiga 10 mm. Dock kommer detta att variera
mellan olika maskintyper. I Sverige har man ofta sagt
att den nominella hacklängden inte ska understiga
2 cm, men det finns inget som tyder på att det
skulle vara sämre med 10 mm än 20. Om man
däremot hackar med 5 mm nominell hacklängd
finns stor risk för våmstörningar
om inte korna har tillgång till annat strukturfoder,
t ex långstråigt hö. Mindre idisslare,
t ex får har troligen mindre behov av långa
strån än kor, men tyvärr har jag inga
uppgifter om deras exakta behov.
Något annat som kan vara bra att komma ihåg
är att även viss hantering efter ensileringen
kan påverka strukturen. Vid användning
av fullfoder skärs oftast fodret ned i mindre
bitar under blandningen. Om man använder fullfoder
kan det därför vara bra att antingen vara
försiktig vid blandningen så att inte blandaren
står för länge, eller ha en hacklängd
som ger en viss marginal. Det finns fall där
detta har varit den troligaste anledningen till löpmagsomvridningar
i mjölkkobesättningar.
Eftersom en viss del av en foderstat kommer att utgöras
av ensilage eller annat grovfoder för struktureffekterna
kommer grovfodret även att tillföra en icke
obetydlig andel energi och råprotein. Även
om koncentrationen av energi är lägre än
i spannmål och råproteinhalten betydligt
lägre än i traditionella proteinfodermedel
så måste man ta hänsyn till detta.
Inte minst för mjölkkor, där konsumtionen
i många fall är den begränsande faktorn
för hur mycket kon kan producera, kommer energi
och råproteinhalten vara av stor betydelse.
Både energi och proteinvärdet bestäms
till stor del av faktorer innan ensileringen. Skördetid,
gödsling och sortval är av mycket stor betydelse.
Efter skörd kan inte näringsvärdet
förbättras, däremot kan det försämras
avsevärt. Grödan har vid slåtter sitt
högsta potentiella fodervärde. Under förtorkning
och ensileringen handlar det om att minimera förlusterna.
Det är dock inte alltid nödvändigt,
eller ens önskvärt, med högsta möjliga
energivärde. Maximalt energivärde innebär
ofta att skörden, i kg ts/ha, inte blir optimal.
Om fodret ska användas till köttkor som
ska utfodras med fri tillgång på grovfoder
och som inte producerar något under vintern,
så kan det vara mer ekonomiskt att skörda
något senare. Även för hästar
kan det vara lämpligt med en senare skörd
för att större mängder grovfoder ska
kunna utfodras utan att hästarna blir feta. Hästar
behöver minst 1 kg ts/100 kg levande vikt av
strukturfoder (halm, hö eller ensilage) för
att deras tarmar ska fungera. Om fodret har extremt
högt näringsvärde kan faktiskt hästar
bli feta på den givan. Detta förutsätter
att hästen inte arbetas eller ger di. Det kan
också vara positivt att fodra mer än minsta
rekommenderade mängd. Hästar betar om de
har möjlighet uppemot 20 timmar/dygn. Större
tillgång på grovfoder kan eventuellt förhindra
beteendestörningar som krubbitning och onödig
träätning.
Ensilage i NorFor
|