En vanlig fråga bland hästägare är
om man ska välja att utfodra med hö eller
ensilage. "Vilket är bäst?" För
att förklara varför det inte finns något
självklart svar på den frågan ska
jag försöka peka ut några för
och nackdelar med de båda systemen, så
att var och en kan bilda sin egen uppfattning.
Hö:
Fördelar:
· Hög ts-halt - låg vikt
· Lätt att transportera
· Jämn ts-halt inom varje parti
· Många är vana hö
· Lagringsstabilt om det lagras torrt
· Passar små förbrukare
· Billigare maskiner
Nackdelar:
· Dammar ofta
· Risk för mögel
· Risk för återfuktning av hö
under lagringen - leder till mögel
· Svårt att skörda i rätt tid
p.g.a. väderberoende
· Stora förluster av både näring
och mängd under beredningen
· Skulltork rekommenderas
· Kräver lämpligt lagerutrymme
· Arbetskrävande vid bärgning
Ensilage
Fördelar:
o Dammfritt
o Kräver inget lagringsutrymme
o Oftast smakligt
o Lättare att skörda vid rätt tidpunkt
o Mindre arbetskrävande vid inläggningen
Nackdelar
o Tungt, kräver ofta maskiner för att flyttas
(undantag för småbalar)
o Varierande ts-halt - kräver viss kontroll vid
utfodringen
o Kan hinna bli varm innan en hel storbal är
förbrukad
o Tyngre även vid utfodringen p.g.a. vatteninnehållet
Det finns alltså för och nackdelar med
båda systemen. Det viktigaste är att man
får ett foder med rätt näringsvärde
för de hästar som ska utfodras med det och
som samtidigt har god hygienisk kvalitet. Om ett hö
och ett ensilage har samma näringsvärde
så kan de användas på samma sätt,
efter att hänsyn tagits till ts-halterna. Det
kan kännas svårt att bedöma den hygieniska
kvaliteten på ensilage om man är ovan,
men om det vore så lätt att bedöma
kvaliteten på hö så borde inte lungproblem
vara så vanliga hos hästar!
|