Tillsatsmedel
En vanlig fråga är om man ska använda
tillsatsmedel och i så fall, vilket? Det finns
naturligtvis inget generellt svar på den frågan,
utan man måste fråga sig vad man vill
åstadkomma med medlet innan man bestämmer
sig.
Fundera på hur det gått tidigare. Om
du hittills aldrig använt tillsatsmedel, alltid
har lyckats göra ett bra ensilage och inte ändrat
något, så kanske det inte finns någon
anledning att börja nu! Än så länge
tas bara hänsyn till smältbarhet och råproteininnehåll
när det gäller näring och därför
kommer det främst att vara ensilagets hygieniska
kvalitet vi kan ta hänsyn till. Har du gjort
likadant i många år och inte haft några
problem alls kan det vara onödigt med tillsatsmedel.
Om du däremot har något återkommande
problem, eller om bara kvaliteten varierar från
år till år utan någon riktigt bra
förklaring, så kan tillsatsmedel vara en
hjälp. Tillsatsmedel kan också vara något
man använder det år vädret inte tillåter
den förtorkning man normalt eftersträvar.
Dessutom kan tillsatsmedel påverka såväl
konsumtion/smaklighet som foderutnyttjande, även
om vi har svårt att förutsäga exakt
hur väl olika ensilage kommer att utnyttjas eller
konsumeras.
Vilket medel man ska använda är en annan
fråga. Många olika tillsatsmedel har visat
sig ha effekt på resultatet av ensileringen,
både i kontrollerade försök och i
praktiken, och de flesta har både starka och
svaga sidor. När man ska bestämma sig för
ett medel måste man därför fundera
på vad man vill åstadkomma, eller vilket
problem man vill lösa. Dessutom ska vi inte glömma
bort att personliga preferenser faktiskt har betydelse.
Har du problem med klostridier? Mögel? Varmgång?
Vill du bara att dina djur ska utnyttja fodret optimalt?
Vill du ha ett bra eller utmärkt ensilage istället
för ett ensilage som kan betraktas som OK? Tillsatsmedel
kan även ses som en försäkring för
att minska risken att något gåt fel vid
ensileringen. Tillsatsmedel kan delas in i två
huvudkategorier: fermentationsstimulerare och fermentationshämmare.
Fermentationsstimulerare är mjölksyrabakterier
och olika näringssubstrat (t ex melass) som ska
gynna fermentationen. Fermentationshämmare är
främst olika kemiska tillsatsmedel (syror och
salter) som på olika vis antingen hämmar
fermentationen generellt eller som specifikt hämmar
vissa mikroorganismer.
Läs mer om:
> Syror
> Bakterier
> Salter
> Substrat
> Ammoniak
> Varmgång
> Klostridietillväxt
> Jäst
> Mögel
>
Enterobakterier
|