Eftersom
man inte vet vilka bakterier som finns på grödan
i samband med slåtter, den så kallade epifytiska
mikrofloran, är bakteriepreparat en möjlighet
att säkerställa att rätt bakterier finns
i tillräcklig mängd på grödan.
Sedan förlitar man sig på att dessa ska sänka
pH genom sin mjölksyrabildning. Vanligen innehåller
preparaten homofermenterande mjölksyrabakterier,
för att man ska minska förlusterna och få
en snabb pH-sänkning. Faktum är att denna
pH-sänkning kan vara snabbare än om "normala"
mängder myrsyra tillsatts, om man ser till tiden
att nå pH runt 4. Många studier visar att
mjölksyrabakterier kan förbättra ensilagekvalitet
och djurens produktion. I USA har detta lett till en
generell rekommendation att alltid använda bakteriepreparat
vid ensileringen. Tanken bakom detta är att det
i 67 % av fallen lönar sig att använda tillsatsmedel
och därmed är sannolikheten att det behövs
och är ekonomiskt lönsamt större än
sannolikheten att det är bortkastade pengar.
En förutsättning för att mjölksyrabakterierna
ska fungera som tillsatsmedel är dock att det
finns tillräckligt med socker i grödan.
Utan socker kan ändå inte bakterierna växa
och producerar inte tillräckligt med syra för
att ensilaget ska bli stabilt och inte riskera en
sekundär fermentation. Eftersom koncentrationen
av socker oftast är lägre i en blöt
gröda, samtidigt som mer syra behöver produceras
för att ge en viss sänkning av pH är
troligen inte bakteriepreparat det lämpligaste
tillsatsmedlet i blöta grödor. Generellt
rekommenderas inte bakteriepreparat vid ts-halter
under 25 %. Även om de kan fungera, så
är deras effekt i blöta grödor varierande.
Även i torra grödor kan deras effekt vara
tveksam. Detta beror på att bakterierna även
kräver vatten för sin tillväxt. Om
vatten inte finns tillgängligt kommer inte bakterierna
att kunna växa tillfredsställande. Däremot
kan det finnas effekt av kombinationspreparat vid
höga ts-halter. Genom att utnyttja bakteriernas
förmåga att sänka pH kan man genom
att kombinera det med natriumbensoat få ett
preparat som missgynnar svamptillväxt och varmgång
efter öppnandet.
Det finns ett stort antal bakteriepreparat på
marknaden och det kan vara svårt att veta hur
man väljer. Är det främsta skälet
att säkerställa en bra fermentation finns
det förmodligen ett flertal preparat att välja
på. Har de genomgått ett DLG test så
finns det goda möjligheter att det är ett
bra preparat. Det finns också olika preparat
för att förbättra lagringsstabiliteten/minska
risken för varmgång. Det finns två
huvudsakliga metoder för detta: Kombination av
mjölksyrabakterier och natriumbensoat eller användning
av t ex lactobacillus buchneri. Natriumbensoatet är
effektivt mot svamp, men hämmar även mjölksyrabakterierna
något. L. Buchneri omvandlar mjölksyra
till ättikssyra och förbättrar lagringsstabiliteten.
|