Det är främst fyra olika typer av förluster
som sker i samband med ensileringen:
· Mekaniska förluster (fältförluster)
· Pressvattenförluster
· Fermentationsförluster
· Förutom dessa förluster kan även
kvaliteten på vissa näringsämnen,
t ex protein
försämras under ensileringen.
Alla dessa kan påverkas i olika grad. Genom
minskad, eller försiktigare, behandling i fält
kan de mekaniska förlusterna minskas. Pressvatten
undviks genom tillräckligt hög ts-halt i
grödan. Optimering, eller inhibering, av fermentationen
minskar fermentationsförlusterna och förlusterna
i samband med uttag minskas genom korrekt dimensionering
av silon och användning av korrekt teknik för
vad som på engelska kallas "silo face management".
Mekaniska förluster:
All hantering av grödan medför förluster
i någon utsträckning. Minsta möjliga
fältförluster skulle därför uppnås
genom direktskörd. Tyvärr finns då
en överhängande risk för ökade
förluster i form av pressvatten i samband med
fermentationen.
Det har i många studier visats att vändning
ökar förlusterna under förtorkningen,
men samtidigt vet man att vändningen förkortar
förtorkningstiden jämfört med torkning
i sträng och lång förtorkning leder
i sin tur också till ökade förluster.
Dessutom ökar lång förtorkning risken
att få regn i grödan, vilket kan leda till
stora förluster av näringsämnen samt
ökad risk för kontamination från jord,
vilket i sin tur kan leda till ökad risk för
felaktig fermentation. Dock tycks vändning i
sig, under förutsättning att fälten
är jämna och man kör med förstånd,
inte öka risken för felaktig fermentation.
Vändning bör därför användas
efter moget övervägande, men har man begränsad
tid skulle det kunna vara ett sätt att hinna
få in grödan innan regnet kommer. Man ska
heller inte glömma bort att vändningen kostar
pengar i form av arbete, diesel och maskiner.
Vändning kan ske med olika typer av maskiner,
som alla har sina för och nackdelar. Strängluftare,
som lyfter strängen, blandar om den och sedan
lägger den på samma plats, eller möjligen
lite vid sidan av, har blivit ganska populära
under senare år. I försök på
SLU har effekterna på förtorkningen varit
begränsade, men det kan vara bra att komma ihåg
att det är ett begränsat antal försök
under ett begränsat antal skördar som det
är testat. Jag är dock personligen tveksam
till att den eventuella förbättringen av
förtorkningen är värt den ökade
kostnaden, men det går alltid bra att försöka
övertyga mig om motsatsen.
Ett annat alternativ är vändning med en
vanlig strängläggare. Detta görs då
lämpligen genom att strängen förskjuts
i sidled och läggs på torr mark. Detta
skulle i teorin inneböra att strängen vände
sig så att den fuktigare botten kom upp, vilket
då skulle göra att det torkar snabbare.
Inte heller här är resultaten avseende förtorkningshastighet
särskilt övertygande. Samma resonemang gäller
i övrigt som för strängluftarna.
Bredspridning av grödan är en annan möjlighet
som har använts för höberedning under
lång tid. Här finns flera alternativ. Nya
slåtterkrossar kan i vissa fal sprida grödan
direkt i samband med slåtter, vilket sparar
in en överfart jämfört med att sprida
strängarna med en hövändare. Nackdelen
med spridning direkt vid slåtter är att
man då måste köra i den slagna grödan.
Tekniken har testats vid SLU utan att man sett några
negativa effekter på ensilagekvaliteten, men
detta skulle kunna påverkas av jordarter, väder
innan slåtter mm. Bredspridningen kan sedan
kompletteras med ytterligare vändning med hövändare
under förtorkningen. Bredspridning kräver
oftast ytterligare överfarter i samband med att
grödan måste strängas före bärgningen,
även om det numera finns maskiner på marknaden
som möjliggör en frontmonterad strängläggare
på den traktor som kör pressen/hacken.
Genom bredspridning i samband med slåtter och
sedan strängläggning och hackning/pressning
i ett moment bör förtorkningen kunna förbättras
utan att antalet överfarter ökar.
Oavsett vad man väljer så kommer det alltid
att ske vissa förluster under förtorkningen
och dessa förluster blir högre ju högre
ts-halt grödan har när den hanteras. Beroende
på vilken källa man tror på bör
inte ytterligare vändning ske av grödan
sedan den uppnått 40 eller 60 % ts-halt, om
man vill hålla ner förlusterna. Teknikerna
har heller inte testats på extremt veka grödor,
vilka riskerar att ligga platt mot marken och därmed
få sämre genomluftning än en mer mogen
gröda och därmed gynnas mer av vändning/luftning,
samtidigt som risken förmodligen är större
för stora förluster i dessa grödor.
Hackning/pressning:
Även bärgningen av grödan, oavsett
om den hackas eller pressas innebär förluster.
Det spills en del av grödan i samband med att
strängen plockas upp och sedan i pressen eller
i samband med att grödan blåses från
hacken till vagnen. Hur olika tekniker påverkar
dessa förluster är oklart, men de är
förmodligen lätta att underskatta. Som exempel
på förluster som är lätta att
glömma kan nämnas att förlusterna i
samband med höberedning i små hårdpressade
balar kan uppgå till 2% bara i momentet när
balen kastas mellan pressen och balvagnen!
Problemet med fältförluster är att
de är svåra att beräkna. Fermentationsförluster
kan beräknas ganska enkelt från data som
hur mycket som läggs in i silon och hur mycket
ensilage som kan tas ut sedan. Om man dessutom analyserar
ts-halten före och efter, samt tar hänsyn
till flyktiga substanser, så kan man få
en god överblick över förlusterna.
I fält måste man på något sätt
samla upp spillet i olika moment och beräkna
dess vikt och sedan helst näringsvärdet
på spillet. Detta är inte lätt. I
samband med pressning av balar kan det fungera relativt
väl genom att en presenning används för
att samla upp det som trillar ur pressen, men hur
gör man för att beräkna förlusterna
vid vändningen på ett korrekt sätt?
Begränsad precision i mätningarna gör
det svårt att ge exakta siffror på dessa
förluster. Tyvärr är det också
de mest näringsrika delarna av gräset som
förloras i fält. Stammarna kommer knappast
att smulas sönder och förloras, utan det
är bladen som torkar snabbast och sedan trillar
av. Detta kan vara ett extra stort problem i baljväxter
som t ex klöver.
Fermentationsförluster:
Förlusterna under ensileringsprocessen består
av tre delar; respiration innan miljön är
helt syrefri, pressvatten och CO2-produktion under
fermentationen. Respirationen orsakas av att växten
fortsätter andas och producera värme även
efter att den slagits. Enzymer i cellerna är
ansvariga för detta och det är därför
svårt att förhindra. När grödan
sedan läggs i silon kommer värmen som produceras
att skynda på denna process och detta är
orsaken till att varmgång kan uppstå vid
inläggningen av grönmassa. Detta är
en process som är helt och hållet negativ
för ensileringen. Socker förbrukas och dessutom
kan aeroba mikroorganismer som jäst och mögel
växa parallellt med respirationen. Hög temperatur
kan även gynna t ex klostridier när miljön
väl blir syrefri. För att undvika problem
med respirationen krävs en hög inläggningstakt
och god täckning. Detta borde inte vara något
problem med balar eller i tornsilor förutsatt
att balarna inte får vänta på fältet
och att tornet är helt. I en tornsilo bör
den gröda som läggs in göra att syre
inte kan tränga in längre ned i tornet.
I en plansilo är tanken att den gröda som
lagts in sist ska hindra syre från att tränga
in i tidigare skikt. Detta fungerar bara om packningen
är tillräckligt god. I USA rekommenderas
därför att inläggningstakten avgörs
av kapaciteten att packa grödan och om den kapaciteten
är otillräcklig rekommenderar de att skaffa
tyngre traktor och/eller hyra extra kapacitet. Det
är dock svårt att avgöra vad som är
tillräckligt hög packningskapacitet. Efter
att silon är korrekt täckt kommer syret
i silon att förbrukas på ca 15 min!
Fermentationsförluster:
Fermentationsförluster beror på att vissa
mikroorganismer producerar CO2 i samband med sin fermentation.
Denna koldioxid är sedan en förlust av ts.
I vilken utsträckning detta påverkar näringsvärdet
är oklart eftersom vissa av de produkter som
bildas har högre energiinnehåll än
det socker som förbrukades. Som exempel kan nämnas
att alkohol innehåller 75 % mer energi än
socker. Dock har många av dessa produkter andra
negativa effekter såsom minskat foderintag (ättikssyra),
ökad risk för smakfel i mjölken (etanol),
risk för påverkad produktkvalitet (smörsyra)
eventuell negativ effekt på immunförsvaret
(enterobakterier som producerar en uppsjö av
fermentationsprodukter) o s v. För att minska
detta gäller det att antingen ge de homofermenterande
mjölksyrabakterierna bästa möjliga
förhållanden så att de kan dominera
fermentationen, eventuellt genom tillsättning
av mjölksyrabakterier, eller att begränsa
fermentationen genom hög ts-halt eller användning
av kemiska tillsatsmedel.
Pressvattenförluster:
Pressvattenförluster är en av de förluster
som går relativt enkelt att kontrollera - under
förutsättning att man har goda kontakter
med vädrets makter. Genom tillräcklig förtorkning
kommer det inte att bli några pressvattenförluster.
Vad som är tillräcklig förtorkning
beror på vilket system man använder, storlekar
på silor mm. Pressvatten innehåller stora
mängder näring, både som socker och
kväve och betraktas därför som ett
miljöproblem. Dessutom kan det ju kännas
dumt att först anstränga sig med att odla
och skörda en vall för optimalt näringsvärde
och sedan kasta bort en del av näringen. Om vädret
inte tillåter en tillräcklig förtorkning
kan man använda sig av någon form av absorbent,
vanligen krossad spannmål, som då suger
åt sig pressvattnet och på det sättet
gör att det kan utfodras i stället för
att kastas bort. Ibland påstås det att
vissa tillsatsmedel, vanligen syror, leder till ökade
pressvattenförluster. Detta har dock visats felaktigt.
Vad som är skillnaden är att pressvattnet
frigörs snabbare när syror används
än i obehandlat ensilage. Om man tittar under
korta perioder kommer det då att tyckas som
om syrorna ökar pressvattenförlusterna,
men vid långtidsstudier finns det ingen skillnad.
Vid användning av riktigt stora doser syra, enligt
Virtanens rekommendationer, kommer dessutom sammansättningen
på pressvattnet att vara annorlunda. Eftersom
mindre del av proteinet i sådant ensilage är
lösligt kommer pressvattnet att innehålla
mindre kväve än pressvatten från obehandlat
ensilage.
Förluster i samband med uttag:
När silon/balen öppnas och ensilaget ska
fodras till djuren uppkommer också förluster.
Eftersom syret får tillgång till ensilaget
kommer olika mikroorganismer, som varit hämmade
av den syrefria miljön, att kunna växa.
Till dessa mikroorganismer hör bland annat jäst
och mögel. Om ensilaget utfodras i tillräckligt
hög takt kommer detta inte att vara något
större problem, men om utfodringen sker för
långsamt kommer förlusterna att kunna bli
avsevärda. Vanligtvis märks detta på
att fodret blir varmt.
Det är också i samband med utfodringen
som man ser om ensilaget blivit mögelangripet
tidigare och måste kasseras. Detta är tyvärr
inte helt ovanligt och beror på syreläckage.
Förlusterna kan variera enormt beroende på
hur silon/balen blivit tätad och i fallet med
balar även hur balen hanterats efter inplastningen.
Dessutom sker vanligtvis även ett visst spill
i samband med utfodringen, även om detta också
är något som kan variera stort beroende
på vilket system man har och hur det sköts.
|