Enterobakterier är en grupp av bakterier som
främst lever i mag-tarm kanalen hos djur. Dessa
kommer alltid att komma med grödan vid slåtter
och de kan spela en större eller mindre roll
för ensileringen, främst under början
av ensileringen, när de snabbt förökar
sig. De är dock väldigt känsliga för
lågt pH och när ensileringsresultatet är
lyckat kommer de inte att finnas kvar i ensilaget
efter öppnandet. Det finns dock en risk med ensilage
men höga ts-halter, där man inte får
någon markant sänkning av pH och det därför
skulle vara möjligt för enterobakterierna
att undvika att konkurreras ut av mjölksyrabakterierna.
Det finns två olika typer av mjölksyrabakterier:
Saccarolytiska, som lever på socker, vilket
fermenteras till en blandning av syror och alkoholer,
samt proteolytiska som bryter ned aminosyror till
ammoniak och diverse organiska syror.
Ett exempel:
Socker ättiksyra + etanol +2 CO2 + 2 H2
En alkohol som vanligen associeras med enterobakterier
är butandiol. Några andra syror som kan
bildas är mjölksyra, myrsyra, bärnstenssyra,
valeriansyra.
|