Varmgång i samband med ensilering handlar om
två helt skilda fenomen med olika orsaker. Det
ena är varmgång i samband med inläggning
och det andra är varmgång i samband med
uttag ur en silo/bal.
Varmgång i samband med inläggningen beror
på att enzymer i växterna genom respiration
förbrukar lösliga kolhydrater (socker) och
producerar koldioxid. Som ytterligare produkt blir
värme och vatten. Det är den effekt man
kan känna om man klipper gräs och krattar
ihop klippet i en hög. Om man sticker in handen
i högen kan man alltså känna att det
blivit varmt. Samma sak gäller om man inte plastar
in en bal i tid
Om syretillförseln får
fortgå en längre tid kommer även mikrobiell
tillväxt att skapa problem med varmgång.
För att stoppa den processen bör man begränsa
syretillförseln. Genom att skapa en syrefri miljö
kommer andningen att stoppas och varmgången
upphör. I balar gäller det att begränsa
tiden mellan pressning och inplastning och vid inläggning
i silor bör man packa grödan snabbt. Eftersom
grödan då täpper till allteftersom
så kommer bara den senast inlagda grödan
att utsättas för syre och det blir en begränsad
tid under vilken varmgången kan pågå.
När det gäller varmgång i samband
med uttag ur en silo/bal är det vanligen en mikrobiell
process. Aeroba mikroorganismer, t ex mögel
och jäst,
som överlevt fermentationen börjar växa
efter att silon/balen öppnats. Jäst kan
i flera fall använda både socker och de
organiska syror som bildats under fermentationen som
energikälla och är vanligen den mikroorganism
som initierar varmgången. Mögel tycks långsammare
i starten, men kommer också att börja växa.
Om uttaget är tillräckligt stort från
silon/balen kommer det inte att bli någon varmgång,
eftersom ensilaget då inte kommer att exponeras
för syre under tillräckligt lång tid
för att mikroorganismerna ska börja växa.
Hur lång tid det tar kommer också att
påverkas av andra faktorer som t ex temperatur,
hur ensilaget är fermenterat, hur välpackat
det är mm.
Det finns tillsatsmedel som kan minska problemen
med varmgång. I artiklar från USA läser
man ibland att propionsyra kan användas för
att förbättra hållbarheten på
uttaget ensilage. Detta är mest aktuellt om fodret
hinner bli varmt i blandarvagnen. Det vanligaste i
Sverige är att man försöker förebygga
problemet. Om man vet att man inte har tillräckligt
stort uttag kan man tillsätta ensileringsmedel
som minskar risken för varmgång samtidigt
som det förbättrar fermentationen. Några
substanser som visats effektiva är natriumbensoat
(i kombination med mjölksyrabakterier eller andra
salter) och propionsyra (vanligen kombinerat med myrsyra).
Varmgång i samband med inläggningen kan
inte förhindras på samma sätt eftersom
det är en enzymatisk process. Det bästa
är naturligtvis att packa bättre och minska
tiden som grönmassan exponeras för syre.
Det är anledningen till att man rekommenderat
att balar ska plastas in inom två timmar från
pressningen, även om det bör erkännas
att just den tiden är en kvalificerad gissning.
Möjligen kan tillsättning av syror öka
tiden innan grönmassan blir varm, eftersom man
då sänker pH och förhoppningsvis når
ett pH som är lägre än enzymernas pH
optimum, vilket minskar deras aktivitet.
|