När man i ensileringssammanhang diskuterar salter
så är det främst i två sammanhang:
Antingen natriumbensoat i kombination med mjölksyrabakterier
eller en blandning av flera olika substanser som i
Sverige säljs som Kofasil Ultra®. Natriumbensoat
används för att ge ett skydd mot jäst
och mögel, vilket också förbättrar
lagringsstabiliteten. För att natriumbensoaten
ska ge någon effekt måste pH sänkas,
vilket är anledningen till att det används
ihop med mjölksyrabakterierna. Man låter
mjölksyrabakterierna fermentera socker till mjölksyra,
vilket sänker pH och låter natriumbensoat
övergå i bensoesyra. Det är sedan
bensoesyran som har den antimikrobiella effekten.
I Kofasil Ultra® ingår flera olika medel:
Natriumnitrit, natriumbensoat, natriumpropionat och
hexametylentetraamin. Natriumnitrit i kombination
med hexametylenteraamin har i studier visat sig vara
en mycket effektiv kombination mot klostridier. Natriumnitrit
övergår i natriumnitrat som är en
känd antimikrobiell substans. Hexametylenteteraamin
övergår när pH sänks i ammoniak
och formaldehyd, vilket är en annan substans
som är känd för antimikrobiella egenskaper.
Haxametylenteteraamin och natriumnitrit har även
visat sig vara en kombination som tycks ge en synergieffekt,
d v s effekten av kombinationen är starkare än
summan av effekterna var för sig.
Kom ihåg att aldrig blanda Kofasil Ultra®
med någon syra. Reaktionen blir mycket stark
och det är inte trevligt att vara i närheten.
Dessutom bildas efter en tid en kaka på medlet
vilket gör det oanvändbart. Jag har själv
gjort det och har även hört att det finns
lantbrukare som inte har gjort ren sin container ordentligt
efter att ha haft syrabaserade medel i dem, innan
de fyllt på med Kofasil Ultra®. Resultatet
har då blivit en oanvändbar sörja.
|