Eftersom en av förutsättningarna för
en lyckad ensilering är ett lågt pH är
det kanske inte så konstigt att någon
kom på idén att använda syror för
att åstadkomma detta. Den mest kände förespråkaren
för den tekniken är troligen A. I. Virtanen,
som både utvecklade och förespråkade
användning av starka syror i samband med ensileringen.
Virtanen använde oorganiska syror, främst
saltsyra och svavelsyra, i doser som sänkte pH
till någonstans mellan 3,5 och 4, för att
därigenom helt befria sig från behovet
av en fermentation. Det finns naturligtvis några
uppenbara nackdelar med den metoden, främst naturligtvis
hanteringen, inte minst eftersom allt arbete sköttes
manuellt på den tiden. Dessutom har det visat
sig att organiska syror är effektivare mot mikroorganismer
än de oorganiska syrorna. Av den anledningen
tog de organiska syrorna, främst myrsyra, över
som vanligast använda syra. Myrsyra saknar dock
effekt mot svamp, och därför har det även
blivit intressant att använda andra syror, främst
propionsyra, om man vill förbättra skyddet
mot svamp samt förbättra lagringsstabiliteten
hos ensilaget. Även ättiksyra och i viss
mån bensoesyra används för detta,
även om bensoesyran mest förekommer i form
av saltet natriumbensoat.
Numera används vanligen inte syror på
samma sätt som på Virtanens tid. De flesta
doseringsanvisningar bygger på att syran ska
sänka pH till ungefär 4,5 och sedan litar
man på att mjölksyrabakterierna som finns
på grödan sänker pH ytterligare. Detta
fungerar oftast, även om det i vissa försök
har hänt att ett ensilage behandlat på
det sättet faktiskt har innehållit mer
smörsyra och klostridier än det obehandlade
ensilaget. Orsaken till detta är troligen att
den pH-sänkning som man åstadkommit är
tillräckligt stor för att fördröja
mjölksyrabakteriernas tillväxt, men inte
tillräckligt stor för att hämma tillväxten
av andra bakterier, t ex klostridier. Om man är
osäker är det alltid bättre att tillsätta
lite mer syra än att riskera att det blir för
lite.
Eftersom myrsyran saknar effekt mot jäst och
mögel finns det troligen inte någon större
anledning att använda den i torra grödor,
där just jäst och mögel är ett
större problem än klostridier. Genom att
blanda myrsyra med propionsyra får man ett medel
som även fungerar mot jäst och mögel.
Dock är propionsyran svagare än myrsyran
och sänker därför inte pH lika effektivt.
I vissa fall används buffrade syror. Dessa har
den uppenbara fördelen att de inte är lika
korrosiva som de rena syrorna, vilket är bra
både för maskiner och för människor.
Nackdelen är att de inte sänker pH lika
snabbt som rena syror samt att de är något
mer utspädda, d v s att de inte innehåller
lika mycket aktiv substans/l som en ren syra. Om man
använder ett buffrat medel som innehåller
propionsyra kommer man troligen att få samma
antimikrobiella effekt som av ett icke buffrat medel
med propionsyra (förutsatt samma dosering), men
man får inte samma effekter av den snabba pH-sänkningen
som av en syra som inte är buffrad.
Om man vill optimera foderutnyttjande och proteinutnyttjande
kan man använda Virtanens rekommendationer, fast
med myrsyra. Höga doser av myrsyra har visat
sig minska nedbrytningen av proteinet under ensileringen,
samt förbättra kväveutnyttjandet i
mjölkproduktionen. Detta beror med största
sannolikhet på den snabba sänkningen av
pH som sker, vilket leder till att den enzymatiska
nedbrytningen av både protein och socker hämmas.
Tyvärr vet vi inte hur det ekonomiska utfallet
av den användningen blir. Vi vet att proteinet
utnyttjas bättre och att mindre proteinfodermedel
behövs, men vi har svårt att säga
hur mycket. Det skulle också vara intressant
att se en studie av ekonomin i ensilering av direktskördat
ensilage, behandlat med stora mängder myrsyra,
där krossad spannmål använts för
att absorbera pressvattnet. I teorin skulle det kunna
bli ett mycket bra foder, men jag vet inte om någon
har testat det. Buffrade syror kan troligen inte förväntas
ge dessa effekter.
|