Majsensilage är en vanlig gröda för
ensilering i områden där den går
bra att odla. Idén att odla majs för ensilering
på våra breddgrader är inte ny. Virtanen
skrev om det i en bok som gavs ut på 40-talet
och drog slutsatsen att problemet var en opålitlig
avkastning, men eftersom utvecklingen går framåt
även inom växtförädlingen är
det möjligt att med relativt god säkerhet
odla majs för ensilering i alla fall i södra
Sverige. Det förekommer även längre
norrut, men det blir då stora skillnader i hur
majsen klarar sig olika år. Nyligen gjordes
försök med odling av majs i Norrland, men
jag vet inte så mycket om resultaten från
de försöken ännu. Enligt uppgift var
dock sockerhalten mycket hög.
Majs är en tacksam gröda att ensilera eftersom
den är lättensilerad och ger hög avkastning.
Dessutom är det en gröda med högt energivärde
vilket gör den lämplig till högproducerande
djur. Ytterligare en fördel som jag hört
nämnas, från en forskare som varit mycket
verksam i Skåne, är att näringsvärdet
är jämnare för majsensilage än
för vall, vilket skulle kunna underlätta
planeringen av foderstaten. Tyvärr är råproteinhalten
i majs låg vilket gör att det är ett
foder som är lämpligt att komplettera med
något baljväxtrikt ensilage, i flera länder
vanligen lusern.
Skörd av majs kräver speciella maskiner,
eller i alla fall speciella tillbehör till en
exakthack. Man slår inte och förtorkar
grödan som vid ensilering av gräs, utan
man direktskördar. Det finns ibland tillbehör
till såväl bogserade som självgående
exakthackar just för majs.
Eftersom man inte förtorkar grödan är
det viktigt att välja skördetillfälle,
när ts-halten är tillräckligt hög
för att man inte ska få pressvattenförluster.
Enligt uppgift från en entreprenör i Skåne
kan detta vara svårt att avgöra, eftersom
ts-halten skiljer sig mellan stjälk och kolv.
Rätt mognad är alltså avgörande.
Det finns inte så mycket gjort angående
ensilering av majsensilage i Sverige, men desto mer
från USA. Det är som jag tidigare skrivit
en lättensilerad gröda, men trots det rekommenderas
i USA mjölksyrabakterier i samband med inläggningen.
Det stora problemet med majsensilage tycks vara att
det är känsligt för varmgång.
Varmgång kan ske både vid inläggning
och vid uttag. Man måste därför vara
noga med packningen vid inläggningen för
att undvika att luft hela tiden kan tränga sig
in i ensilaget. Om packningen sköts rätt
är det bara den senast inlagda grönmassan
som utsätts för syre och om man fyller silon
snabbt kommer inte grönmassan att utsättas
för syre tillräckligt lång tid för
att någon varmgång ska starta. Det finns
inga tillsatsmedel som är lämpliga för
att åtgärda detta. Möjligen skulle
propionsyra vara en möjlighet, men det verkar
onödigt. Det verkar vettigare att åtgärda
huvudproblemet, d v s att det tar för lång
tid innan miljön blir syrefri. Problem med varmgång
i samband med uttag kommer jag alltid att hävda
beror på att silon är felaktigt dimensionerad
för den förbrukning av foder som sker på
gården. I fallet med majsensilage kanske detta
är ännu viktigare än med gräsensilage.
Otillräckligt uttag leder till förluster
av näringsämnen och eventuellt till oönskad
mikrobiell tillväxt i ensilaget. Som alltid gäller
det därför att ha ett uttag på minst
15 och helst 30 cm/dag och att ta från hela
ytan. För att minska risken för varmgång
efter uttag finns möjligheter med tillsatsmedel.
Här finns definitivt potential för mjölksyrabakterier
kombinerat med natriumbenzoat. Det finns tillräckligt
med WSC för att fermentationen ska fungera och
grödans buffertkapacitet är låg, vilket
innebär att det är lätt att åstadkomma
den pH-sänkning som är nödvändig
för ett hygiensikt bra ensilage och för
att natriumbenzoaten ska övergå i benzoesyra
och ha en god effekt mot svamp. Naturligtvis kan även
kemiska tillsatsmedel användas, men det är
kanske inte nödvändigt att begränsa
fermentationen i ett majsensilage på samma sätt
som det är i andra ensilage. Det är främst
innehållet av stärkelse som är intressant
för utfodringen av majsensilage och den bryts
inte ned under fermentationen i alla fall. Användning
av syra för att minska proteinnedbrytningen vid
ensilering av majs är troligen inte heller värt
besväret. I försök som är gjorda
i USA hade inte tillsats av 4 l myrsyra/tom majs någon
effekt på nedbrytningen av protein. Samma mängd
i lusern minskade proteinnedbrytningen. Anledningen
till att myrsyran inte hade någon effekt i majsensilaget
är troligen att pH-sänkningen gått
väldigt snabbt även utan tillsats av myrsyra,
vilket inte verkar vara fallet i lusernensilaget.
|