Vitklöver har traditionellt mest betraktats
som en betesväxt. Anledningen till det är
att den är lågvuxen och därmed svår
att få med sig vid skörd som ensilage eller
hö. Numera finns det högvuxna sorter som
fungerar även för slåtter. Vitklöver
är långsammare i etableringen än rödklöver
och ger under det första året en lägre
skörd. Eftersom den är uthållig och
dessutom sprider sig över marken, och på
det sättet kan täppa till luckor i vallen,
är den lämplig för vallar som ska ligga
en längre tid. Vitklöver är dessutom
mer tålig för kvävegödsling än
rödklöver, även om vitklöver också
kan producera sitt eget kväve. Ofta rekommenderas
att en blandning av vit- och rödklöver används
för att vitklövern ska få ta över
när rödklövern utvintrar. Vitklöver
trivs bäst om vallarna skördas tre eller
fler gånger per år och är en utmärkt
gröda på vallar som ska betas. Vitklöver
används främst i blandningar med gräs
som behöver skördas tre eller fler gånger
per år t ex engelskt rajgräs eller ängssvingel.
Odling av vitklöver i renbestånd är
besvärligt, eftersom grödan då lätt
blir lågvuxen och dessutom är vek och lägger
sig väldigt platt vid slåtter och då
är svårtorkad och allmänt besvärlig
att få med sig hem.
Eftersom vitklöver ofta odlas ihop med gräs
som är lättensilerade orsakar den inte några
större problem vid ensileringen. Naturligtvis
gäller samma sak som för andra baljväxter,
att bladen lätt tappas vid förtorkning,
framförallt om grödan vänds, och detta
leder till förluster av både energi och
protein.
|