>Vad
är de vita prickarna i ensilaget?
Med ett foders hygieniska kvalitet avses dess lämplighet
som foder från andra aspekter än de näringsmässiga.
I första hand menar man då frihet från
substanser som har negativ effekt på djurets
hälsa eller på annat sätt negativt
påverkar djuret eller fodret. Sådana andra
faktorer kan till exempel vara att smakligheten försämrats
så att djuret inte kommer att vilja äta
tillräckligt av fodret. När man diskuterar
hygienisk kvalitet handlar det ofta om att fodret
ska vara fritt från mögel och jäst,
samt att inga potentiellt patogena bakterier ska finnas
i fodret. Sådana bakterier kan vara Listeria,
vissa klostridier, samt en del enterobakterier. Det
är inte alltid som man analyserar bakterierna
i sig utan oftast, när det gäller ensilage,
så analyserar man de produkter som bildas vid
fermentationen.
Det finns några saker man kan göra själv
för att bedöma ensilagets hygieniska kvalitet.
Leta efter jäst
och mögel.
Dessa växer ofta på ytan av ensilaget,
även om det finns exempel på att de kan
växa längre in. Helst ska ensilaget vara
helt fritt från både jäst och mögel,
men det är få jästarter som är
farliga för djur så finns det små
mängder jäst behöver man inte få
panik. Kolla däremot resten av balen/silon extra
noga för att vara säker på att det
inte även finns mögel.
Lukta på ensilaget. Det här kan vara svårt
innan man är van och ibland senare också.
Leta reda på någon som har ensilage som
är av bra kvalitet och använd som referens.
Ensilage luktar olika mycket beroende på ts-halten.
Ju blötare ensilaget är desto starkare luktar
det. Ett välfermenterat ensilage luktar surt
men friskt. Luktar det unket bör man bli misstänksam
och detsamma gäller om det luktar fönsterputsmedel
(ja, jag har varit med om det, ammoniaken slår
igenom). Om du är tveksam eller bara vill veta
hur ditt ensilage är, skicka det på hygienisk
analys.
Naturligtvis finns det vissa rekommendationer och
gränsvärden för hur ett välfermenterat
ensilage ska vara.
Ammoniumkväve
bör vara mindre än 8% av totalkväve
För direktskördad gröda bör pH
vara under 4,2 och för förtorkning till
ca 35 % av ts inte över 4,5. Vid högre ts-halter
är inte pH något bra mått!
Smörsyrainnehållet
bör vara mindre än 0,1 % av provet.
Innehållet av mjölksyra
är inget kvalitetsmått i egentlig mening,
men ett mått på hur stark fermentation
det har varit. Beroende bland annat på ts-halt
och eventuell användning av tillsatsmedel, kommer
vanligen 3-12 % av ts bestå av mjölksyra.
Halterna av ättiksyra
varierar vanligen mellan 1 och 3 % av ts.
|