Jäst växer både anaerobt (i frånvaro
av syre) och aerobt (i närvaro av syre). Under
anaeroba förhållanden fermenteras socker
till etanol och koldioxid, men under aeroba förhållanden
respireras socker till koldioxid. Under anaeroba förhållanden
kommer tillväxten av jäst att begränsas
av organiska syror och lågt pH, men under aeroba
förhållanden kan flera av dessa syror,
bl a mjölksyra, användas som energikälla.
Jäst är i allmänhet inte patogena,
men det finns arter som är det. Energiförlusterna
vid fermentation är förmodligen begränsade
p g a alkoholens höga energiinnehåll. Dock
har höga etanolhalter i ensilage kopplants till
smakfel i mjölk. Jäst är dock troligen
den mikroorganism som initierar varmgång efter
att ensilaget exponeras för syre efter öppnandet.
Denna varmgång kan leda till stora förluster
av näring, varför det är viktigt att
ensilaget utfodras i tillräckligt hög takt.
Jäst känns igen på att det ser mer
klibbigt än luddigt ut när man t ex öppnar
en bal.
Större jästangrepp på bal.
|