> Startsidan
> Allmänt om ensilering
> Vad är kvalitet?
> Ensileringsmedel
> Ensilage som foder
> Ensilage till hästar
> Silor/balar
> Förluster
> Skörd
> Grödor
> Forskning
> Vem gör ensilageNYTT?
> Kontakt

 

 

 

Mögel
av David Slottner Agr D

Mögel är liksom jäst svampar, men till skillnad från jäst kan de inte växa i frånvaro av syre. Mögeltillväxt under ensileringen beror alltid på syreläckage oavsett konstiga påståenden om att mjölksyrabakterierna i brist på socker löper amok och bildar mögel. Mögel är mögel och mögel kräver syre! Mögel förbrukar socker och producerar koldioxid, dvs en ren energiförlust. Mögel brukar ta över efter jäst som den viktigaste mikroorganismen vid varmgång. Dessutom kan sporer från mögel orsaka problem med andningsvägarna. Flera mögelarter är dessutom toxinbildande, däribland Aspergillus flavus, som producerar aflatoxin.



Mögel är luddigt!