Klostridier är sporulerande bakterier som finns
naturligt i jord och därmed även ofta i
tarmar på djur. De producerar smörsyra
genom fermentation av socker eller mjölksyra
till smörsyra och koldioxid. Liksom för
enterobakterier finns de saccarolytiska och proteolytiska
klostridier. Klostridier kan orsaka ett antal olika
problem: de kan vara patogena, d v s ohälsosamma
eller sjukdomsframkallande om de konsumeras. Det mest
kända exemplet på detta är förmodligen
Clostridium botulinum, som producerar toxinet botulin,
vilket kan leda till botulism. Botulin är ett
nervgift och hur människor frivilligt injicerar
detta (Botox) är en gåta.
Ett annat problem kan vara om de kontaminerar mjölken,
eftersom sporerna passerar genom kornas matsmältning
och kommer ut i gödseln och sedan hamnar på
juvret. Detta kan leda till problem i osttillverkning
med sprängda ostar som följd. Eftersom de
bl a producerar smörsyra kommer även luktenav
ensilaget att klart försämras.
Sporer är ett problem under ensileringen eftersom
de i miljöer de inte kan växa i, sporilerar.
De går in i ett tillstånd där de
är mycket svåra att döda. Som sporer
påverkas de inte av vare sig temperatur eller
lågt pH. Detta innebär att man inte blir
av med klostridier under ensileringsprocessen utan
antingen finns de i oförändrad mängd,
eller så ökar de i antal. Detta har även
lett till diskussioner om hur man ska analysera klostridierna.
Vissa hävdar att det som är intressant är
hur många sporer det finns och andra hävdar
att det är hur mycket de har växt som är
intressant. Om man endast är intresserad av hur
mycket klostridier det förekommer i ett foder,
så bör man naturligtvis analysera antalet
sporer. Det är enbart detta som kan säga
ngt säkert, men om det som är intressant
är hur själva ensileringsprocessen fungerat
är det förmodligen bättre att analysera
smörsyrainnehållet, eftersom detta är
ett mått på just hur mycket de vuxit.
Tillväxt av klostridier gynnas av låg
ts-halt och långsam eller begränsad pH-sänkning.
Vid 30 % ts-halt anses ett pH på 4,2 tillräckligt
för att förhindra klostridietillväxt.
Vid högre ts-halt har pH mindre betydelse. Vad
som kan vara viktigt att komma ihåg i detta
fall är att grönmassan/ensilaget sällan
är homogen. Det kan finnas klumpar med jord eller
gödsel där pH sjunker mycket långsammare
och/eller i mindre utsträckning än i ensilaget
i genomsnitt. Det kan även finnas klumpar med
gräs med lägre ts-halt än genomsnittet.
I dessa områden kan alltså klostridierna
växa trots att de genomsnittliga förutsättningarna
är sådana att inte klostridierna borde
kunna växa till. Problemen med ojämn ts-halt
är troligen ett större problem i balar eller
när lastarvagn använts än om grödan
exakthackats.
Klostrider delas vanligen upp i saccarolytiska och
proteolytiska klostridier, beroende på vilken
energikälla de föredrar. De saccarolytiska
klostridierna använder främst kolhydrater
(socker och organiska syror) som energikälla
och de proteolytiska använder aminosyror. Oftast
hör man att mjölksyrabakterierna och klostridierna
konkurrerar om det socker som finns i grönmassan,
men detta är, om man ska vara helt korrekt, fel.
Vanligen kan inte klostridier utnyttja de sockerarter
som finns i grödan, utan istället används
mjölksyra som energikälla. Mjölksyrabakterierna
producerar m a o substrat åt klostridierna!
Vad som händer är att två molekyler
mjölksyra används för att bilda en
molekyl smörsyra och lite koldioxid (det är
koldioxiden som orsakar sprängning av ostarna).
Detta innebär att pH kommer att stiga om klostridier
får växa. Detta beror dels på att
syrakoncentrationen sjunker och dessutom är smörsyra
en svagare syra än mjölksyra. Smörsyra
sänker m a o inte pH lika effektivt som mjölksyra
och detta leder till en dubbel effekt. När sedan
pH stiger kommer de mer pH-känsliga proteolytiska
klosstridierna att kunna växa och bryta ner aminosyror
till ammoniak. Eftersom ammoniak dessutom är
basiskt kommer pH att öka ytterligare.
Några reaktioner:
2 mjölksyra => smörsyra + 2 CO2 +2H2
Glutamin =>Ättiksyra + pyruvat +NH3
|