Ammoniak, eller ammoniumkväve om man ska vara
noga, i ensilage bildas främst från aminosyror.
Vissa bakterier, främst enterobakterier och klostridier,
kan använda aminosyror som energikälla.
Vid nedbrytningen bildas då ammoniak och t ex
ättiksyra, men även andra syror förekommer.
Det är svårt att säga säkert
om det är klostridier eller enterobakterier som
har producerat ammoniaken, men finns det smörsyra
så är det troligt att klostridier är
inblandade. Inte sällan är det dock så
att man hittar höga halter ammoniak, men i övrigt
inget fel på ensilaget. Då beror det troligen
på enterobakterier. Enterobakterierna är
aktiva i början av ensileringsprocessen, då
de är mer startsnabba än många mjölksyrabakterier.
De är dock mycket känsliga för låga
pH, så när pH sjunker dör oftast enterobakterierna
ganska snabbt. Om grödan är blöt, eller
någon annan faktor gör att pH-sänkningen
blir långsam, så kan de dock växa
ganska länge innan mjölksyrabakterierna
lyckas sänka pH till en nivå där inte
enterobakterierna trivs. Detta är t ex troligt
i ett fall jag stötte på där en gröda
med 19 % ts hade ensilerats med tillsats av mjölksyrabakterier.
Eftersom det är mycket vatten som mjölksyran
ska sänka pH i så tog det helt enkelt för
lång tid och enterobakterierna hann bryta ned
en större andel av aminosyrorna än vad som
anses lämpligt.
För att förhindra höga ammoniaktal
gäller det, förutom att förhindra klostridietillväxt,
att snabbt sänka pH. Detta görs lämpligen
genom att ge så optimala förutsättningar
för fermentationen som möjligt. Rätt
ts-halt är viktigt och naturligtvis kan tillsatsmedel
hjälpa. Det har dock funnits fall när ammoniaktalet
har varit förhöjt utan att man vet orsaken.
I vissa fall har ammoniaktalet varit högt redan
i grönmassan. Det är möjligt att nitrat,
som finns i gödningen konverteras till ammoniak,
men ännu vet vi inte orsaken. De första
gångerna jag hörde talas om höga ammoniaktal
i grönmassan gällde det uteslutande vallar
som var mycket tidigt skördade. I de fallen skulle
det kunna vara så att strängarna blir så
kompakta att miljön nästan är syrefri.
Om inte någon syrabildning kommer igång,
och det gör den troligen inte, så kan troligen
enterobakterier växa och bryta ned aminosyror
till ammoniak. Det krävs dock mer arbete för
att komma tillrätta med det problemet.
Det finns förslag på att ammoniaktalet
skulle kunna användas som mått på
fodrets kvalitet, med motiveringen att ammoniak bildas
från aminosyror som kommer från protein.
Det tycks finnas ett samband mellan hur stor andel
av kvävet som är lösligt och hur väl
kvävet kan utnyttjas av mjölkkor. Tanken
är därför att ammoniaktalet skulle
kunna användas som indikation på andelen
lösligt kväve. Tyvärr är det sambandet
mycket svagt eller obefintligt. Vid samma ammoniaktal
kan andelen lösligt kväve variera betydligt.
|