> Startsidan
> Allmänt om ensilering
> Vad är kvalitet?
> Ensileringsmedel
> Ensilage som foder
> Ensilage till hästar
> Silor/balar
> Förluster
> Skörd
> Grödor
> Forskning
> Vem gör ensilageNYTT?
> Kontakt

 

 

 

Ättiksyra
av David Slottner Agr D

Ättiksyra bildas av flera sorters bakterier vid olika processer. Heterofermenterande mjölksyrabakterier producerar ättikssyra och ofta koldioxid, förutom mjölksyra. I de fall koldioxid bildas så är ättikssyraproduktionern associerad med energiförluster eftersom man faktiskt förlorar kol. Men även andra mikroorganismer producerar ättiksyra. Både klostridier och enterobakterier har ättiksyra som en möjlig produkt i sin fermentation av såväl socker som aminosyror. Sammantaget innebär detta att det är svårt att veta varifrån ättiksyran egentligen kommer.

Ättiksyran är dock inte nödvändigtvis helt av ondo. Det har påståtts att höga halter av ättiksyra minskar konsumtionen hos mjölkkor, men bevisen för det är relativt svaga. Dessutom anses ättiksyra ha en positiv effekt på lagringsstabiliteten, varför det finns vissa bakteriepreparat där man valt ut stammar som konverterar mjölksyra till ättiksyra. Ofta visar det sig att ensilage där dessa bakterier tillsats har bättre lagringsstabilitet än ett ensilage som innehåller mer mjölksyra och mindre ättiksyra.