Inom hästkretsar är det vanligt att man
efterfrågar torrt ensilage och även i vissa
böcker finns rekommendationer om att ensilage,
eller om man så vill hösilage, till hästar
gärna ska ha en ts-halt över 70 %. Det finns
förmodligen flera skäl till detta, rädsla
för botulism bland annat, men vissa, som att
"lukten sätter sig i kläderna"
är mindre genomtänkta. Hög ts-halt
i ensilaget ger flera problem - ökat väderberoende
samt ökad risk för mögel och damm är
två av dem, och det ironiska är att det
var de två skälen som var främsta
anledningen till att gå över från
hö till ensilage.
Varför möglar då torrt ensilage lättare?
Det finns flera skäl till detta, men en är
frånvaron av konkurrenter om näringen.
När gräset är så torrt som 70
% ts-halt sker inte särskilt mycket fermentation,
och det finns därför mycket lättillgänglig
näring i form av socker för möglet
att använda för sin tillväxt.
Ett annat problem är att ensilaget är mer
poröst. I balar tycks det finnas ett optimum
när det gäller hur mycket grönmassa
som går att packa i en bal mellan 40 och 60
% ts-halt. Vattnet tar upp plats i ensilaget. Detta
gör att det inte bara är densiteten uttryckt
som kg ts/m3 som sjunker vid alltför höga
ts-halter, utan mängden luft i ensilaget ökar
också. Detta kanske i och för sig har störst
effekt vid ännu lägre ts-halter, men i alla
fall. Det faktum att vatten inte kan komprimeras är
en av anledningarna till att man började använda
sig av förtorkning i samband med ensilering.
Ju hårdare grödan packas desto mindre utrymme
får syret och luftrörelserna i ensilaget
blir mer begränsade. Detta innebär att luften
tränger längre in i en torr bal och därför
ökar risken att mögel ska hinna växa
innan ensilaget hunnit utfodras.
I en torr ensilagebal kommer dessutom mer luft att
stängas inne i balen i samband med inplastningen
än i en blötare bal och det kommer att ta
längre tid innan balen är syrefri. Det senare
påverkas även av att respirationen, d v
s den enzymatiska nedbrytningen av lättillgängligt
socker till koldioxid och vatten, går långsammare
i en torr bal än i en blöt. Mindre respiration
innebär i det här sammanhanget att syret
i stället finns tillgängligt för mikroorganismerna,
t ex mögel, i stället för att det förbrukas
av växtens enzymer.
Eftersom balar inte är täta till 100 %
(då skulle de explodera efter inplastning) kommer
små mängder luft att tränga in i balen.
I ett poröst ensilage kan luft röra sig
mer inuti balen, vilket kan gör att mögel
inte bara växer på ytan, utan även
längre in i ensilaget. Eftersom det sker temperaturförändringar
i en bal under dygnet, framförallt om balarna
står i solen, så bör även trycket
i balen förändras, vilket ger ett kontinuerligt
utbyte av gas mellan det som finns inuti balen och
den omgivande luften. Ju porösare ensilaget i
balen är desto större bör den effekten
blir. Det är osäkert hur stor effekten är
i verkligheten eftersom mätningar av den typen
är svåra att göra. Att det sker en
utjämning av trycket mellan balen och omgivningen
är dock känt och är ett fenomen man
använder för att bedöma balars täthet.
Torrt ensilage är inte lika mjukt som ett blötare.
Ju torrare ensilaget är desto hårdare är
grässtråna. Detta ökar risken för
att strån ska punktera plasten och på
det sättet släppa in syre, vilket är
den vanligaste orsaken till att mögel kan växa
under ensileringen.
Hur torrt ensilage bör man då ha?
I balar gäller i allmänhet 40-60 % ts-halt,
oavsett vilket djurslag som ska utfodras med ensilaget.
Tanken med den rekommendationen är helt enkelt
att det kan vara lämpligt att nå minst
40 % ts-halt i balen för att man ska säkerställa
att inte ogynnsamma mikroorganismer får konkurrensfördelar
mot mjölksyrabakterierna. Eftersom det är
svårt, för att inte säga omöjligt,
att få exakt samma ts-halt i alla balar bör
man sikta på att genomsnittet ligger något
över 40 % och en rimlig uppskattning blir då
att man siktar på 50 % ts-halt. För att
man sedan ska få ungefär samma marginaler
åt båda håll blir då rekommendationen
40 till 60 %.
Återigen bör det kanske påpekas
att det inte är farligt med vare sig torrare
eller blötare ensilage under förutsättning
att det har en god hygienisk kvalitet. Rekommendationerna
när det gäller ts-halter i ensilageproduktion
gäller hur man maximerar sina chanser att producera
ett ensilage av god hygienisk kvalitet.
|