Mer kvarvarande socker i ensilaget ökar mikrobproteinsyntesen
Under ensileringen förbrukas socker som annars
våmmens mikroorganismer skulle kunna använda
som energikälla. Även om ensilaget är
välfermenterat, och energiförlusterna varit
små under processen, skulle detta kunna leda
till att mindre mikrobiellt protein bildas under ensileringen
vilket i sin tur kan leda till sämre kväveutnyttjande.
Genom att tillsätta lättlösliga kolhydrater
i form av fruktaner och sukros (vanligt socker) till
ett välfermenterat ensilage åstadkoms fyra
olika halter av lättlösliga kolhydrater
i ensilaget (1,5, 7,1, 11,2 och 18,3 % av ts). Dessa
ensilage "utfodrades" sedan till simulerade
våmmar för att man skulle kunna mäta
produktionen av mikrobiellt protein och hur väl
kvävet i ensilaget utnyttjades.
Ensilaget som användes var ett gräsensilage
med 27 % ts-halt, pH 3,59, 18,2 % råprotein
(av ts) och ett ammoniaktal på 7,6. Halten av
lättlösliga kolhydrater var 1,5 % av ts
och användes i den formen som det ensilage som
hade lägst sockerhalt.
Resultaten visar att produktionen av mikrobiellt
råprotein ökade när lättlösliga
kolhydrater tillsattes till ensilaget samtidigt som
man såg en ökad effektivitet av kväveutnyttjandet.
Effekten var störst i ensilageblandningen med
mest tillsatta kolhydrater.
Forskarnas slutsatser var att låga halter av
kvarvarande lättlösliga kolhydrater i ensilaget
kan vara en begränsande faktor för mikrobproteinsyntesen
och därmed bidra till den begränsade kväveffektiviteten
hos idisslare.
Källa: Davies, D.R., Leemans, D.K., Merry, R.J.
2005. Effect of supplementing grass silage with incremental
levels of water soluble carbohydrate on in vitro rumen
microbial growth and N use efficiency. Proceedings
of the XIV International Silage Conference. Sid 141
Kommentar: Det är naturligtvis inte en särskilt
praktisk metod att tillsätta stora mängder
socker till ensilaget för att förbättra
proteinutnyttjandet. I försöket användes
rajgräs med extra hög sockerhalt, men om
allt socker förbrukas under ensileringen kanske
den typen av gröda inte ger bättre produktion
än något annat gräs. Frågan
är dock om man fått samma effekt som med
de tillsatta kolhydraterna om man begränsat fermentationen
och därmed förbrukningen av socker under
ensileringen.
.
|