Eftersom mindre protein bryts ned under ensilering
av rödklöver än vid ensilering av lusern
har intresset för rödklöver ökat
även i USA där lusern är den mest odlade
baljväxten. Det är inte heller bara under
ensileringen som rödklövers protein bryts
ned i mindre omfattning utan även i våmmen.
Med detta som bakgrund utförde Glen Broderick
med medarbetare i Madison en studie för att jämföra
om olika sorter av rödklöver skilde sig
med avseende just på proteinnedbrytningen i
våmmen. I studien användes en s k in vitro
metod, vilket innebär att man genom att använda
våmvätska simulerar hur olika fodermedel
beter sig i våmmen. Utifrån dessa resultat
beräknas sedan hur stor andel av proteinet i
de olika proven som skulle ha undgått nedbrytning.
Totalt testades 29 varianter av rödklöver
och dessutom en variant av lusern. 28 av rödklövervarianterna
bröts ned så mycket långsammare än
lusern i våmmen att detta skulle ha påverkat
andelen av foderproteinet som nådde tunntarmen
och kunde tas upp där. Det var dessutom en ganska
stor variation mellan proverna. Om man anser att andelen
protein som undgått nedbrytning i våmmen
är den parameter som är mest intressant,
så varierade resultaten mellan 29,3 och 39,6
%. Som jämförelse hade lusern 27,8 % av
proteinet som inte bröts ned i våmmen.
Detta visar återigen på ett potentiellt
bättre proteinutnyttjande vid användning
av rödklöver än vid användning
av lusern och dessutom att det finns möjligheter
att påverka utnyttjandet genom att använda
"rätt" sorts rödklöver. Dessutom
borde det finnas potential att förbättra
denna egenskap ytterligare genom växtförädling.
G.A. Broderick et al. /Animal Feed Science and Technology
113 (2004) 157-167
Artikeln finns tillgänglig på:
www.dfrc.ars.usda.gov/DFRCWebPDFs/2004-Broderick-AFST-113-157.pdf
|