Utnyttjas hackat ensilage bättre än skuret
av mjölkkor?
Exakthackning av grönmassa före ensilering
rekommenderas ofta för att förbättra
ensilagets fermentation. Eftersom det ändå
går att producera ensilage med tillfredsställande
hygienisk kvalitet med grödor som endast skurits
kan det vara av intresse att veta om hackningen påverkar
kornas konsumtion av ensilage, eller hur det utnyttjas.
I ett norskt försök ensilerades en timotejdominerad
gröda, med ca 25 % ts-halt, exakthackad eller
skuren med självlastarvagn. Grödan ensilerades
i plansilor och ett syrabaserat tillsatsmedel användes.
Ensilaget utfodrades i fri tillgång till kor
som fick samma mängd kraftfoder.
Resultaten visar att korna åt mer ensilage
och producerade mer mjölk när de utfodrades
med exakthackat foder. Det var inga signifikanta skillnader
mellan halterna av fett, protein och laktos mellan
hackat och skuret foder. Vad som är lite intressant
att notera är att smaktester som gjordes på
mjölken visar att kor som utfodrades med det
skurna ensilaget hade högre klassning på
smak på mjölken än de kor som fick
exakthackat ensilage. Mjölk från kor som
fick skuret ensilage innehöll mer urea och a-tokoferol
(E-vitamin) än mjölk från kor som
utfodrats med exakthackat ensilage.
Källa: Randby, Å.T. 2005. The effect of
grass silage chop length on dairy cow performance.
Proceedings of the XIV International Silage Conference.
Sid 137.
I ett finskt försök jämfördes
exakthackning efter ensileringen med slaghackad gröda.
En gröda skördades med slaghack och ensilerades.
Innan utfodring hackades en del av grödan i en
exakthack innan utfodringen och den andra delen utfodrades
utan ytterligare hackning. Här resulterade hackning
inte i några skillnader i avkastning eller halter,
men däremot var utnyttjandet, både av energi
och protein, bättre för den exakthackade
grödan.
I samma försök jämfördes även
två ensileringsmedel, ett var baserat på
myrsyra och det andra bestod av mjölksyrabakterier
och cellulaser (cellulosanedbrytande enzym). Vid den
jämförelsen var avkastningen högre
vid användning av syrabehandlat ensilage, avseende
såväl mjölk som fett, protein och
laktos. Även halten av fett i mjölken var
högre vid utfodring av syrabehandlat ensilage.
Eftersom korna åt mer av det syrabehandlade
ensilaget sågs dock ingen signifikant skillnad
mellan de båda tillsatsmedlen avseende utnyttjandet
av energi och protein.
Källa: Toivonen, V. och Heikkilä, T. 2005.
The effect of chop length and additive on silage intake
and milk production in cows. Proceedings of the XIV
International Silage Conference. Sid 140.
|