Cecilia Müller, doktorand vid institutionens
utfodring och vård, har utfört flera försök
med syfte att se vilka speciella utmaningar som finns
när det gäller ensilering av små balar.
Tre av dessa finns redovisade i Rapport 254, från
Institutionen för Husdjurens Utfodring och Vård,
SLU, med titeln "Småbalsensilering - paketensilage
till hästar".
Hennes första försök gällde inplastning
och ensileringsmedel. Ena delen handlade om hur ensileringsmedel,
Kofasil® Ultra och ett bakteriepreparat (Lactisil®
200 NB), påverkade ensilagekvaliteten. Dessutom
studerades hur ensilagekvaliteten påverkades
av antalet plastlager. Den andra delen gällde
olika längd på balarna, 80 eller 115 cm,
samt sträckfilmens bredd, 250 eller 500 mm. I
båda fallen pressades balarna med en vanlig
glidkolvspress avsedd för pressning av höbalar.
Av den första delen framgick att det inte var
någon skillnad i täthet mellan 6, 8 och
10 lager plast. Cissi påpekar att resultatet
mycket väl kunnat bli annorlunda om balarna hanterats
mer, vilket kan vara troligt om man säljer balar.
Hon beräknade även plaståtgången
och fann att det går åt 2-3 gånger
så mycket plast/kg ts vid inplastning av små
balar än vid inplastning av stora balar, förutsatt
samma antal plastlager. Av jämförelsen mellan
250 mm och 500 mm bred film framgår att det
inte var någon skillnad där heller, men
det kan förklaras av stor variation mellan balarna.
I försöket jämfördes även
ensilagets lagringsstabilitet med tre olika metoder
för att se skillnader mellan obehandlade balar
och balar med tillsatsmedel. Den ena metoden är
en typisk laboratoriemetod där man ser till att
luft får strömma genom ett prov och sedan
mäter man andelen koldioxid i den luft som kommer
ut. En annan metod var att mäta temperaturen
i en öppnad bal efter olika tid för att
se när temperaturen i balen stiger. Den tredje
metoden var att öppna balar och låta dem
exponeras för syre innan man ser hur mycket jäst
och mögel som har vuxit på dem. Oavsett
metod så hjälpte tillsatsmedlen till att
förbättra ensilagets lagringsstabilitet.
I ensilage utan tillsatsmedel sågs t ex en markant
temperaturökning efter dag 4. Innan termogivarna
sattes in i balen togs plasten bort på hälften
och halva balen var således fortfarande täckt
av plast. Något som var intressant var att balarna
bara möglade under plasten. Liknande observationer
har även gjorts i andra sammanhang och beror
troligen på att ensilaget hinner torka innan
det blivit dåligt om balen öppnas helt.
Att det ensilage som var behandlat med mjölksyrabakterier
hade lägre pH och innehöll mer mjölksyra
än de andra ensilagen var inte särskilt
förvånande och det var det inte heller
att ensilage med Kofasil® Ultra innehöll
mer socker (WSC) än obehandlat och Lactisil®
- behandlat ensilage. Den höga ts-halten i ensilagen
gjorde dock att fermentationen var begränsad.
De längre balarna fick inte lika hög densitet
som de kortare, vilket kan bero på att grönmassan
torkat längre och hög ts-halt kan göra
en gröda svårpackad. Den enda skillnaden
i ensilagekvalitet som var signifikant var dock att
kortare balar innehöll mer mjölksyra än
långa balar.
Cecilia Müllers slutsatser var att även
om tekniken med pressning och inplastning fungerade
så krävs utveckling av teknik för
rationell hantering av balarna.
Inga skillnader sågs mellan antalet platslager,
men det kan bero på kort lagringstid och lite
hantering.
Inga statistiska skillnader kunde ses mellan de två
filmbredderna, men 500 mm filmen drog ned alltför
lätta balar (>35 kg) från inplastaren.
Även om det går att producera småbalar
med hög ts-halt utan tillsatsmedel så minskade
framförallt användning av Kofasil® Ultra
tillväxt av oönskade mikroorganismer samtidigt
som det förbättrade lagringsstabiliteten.
I det andra försöket jämfördes
ensilering vid olika ts-halter (ca 35 % och ca 53
%), med och utan tillsatsmedel (Kofasil® Ultra
och Kofasil® Life, ett bakteriepreparat). Dessutom
var tanken att jämföra två olika densiteter
som kan åstadkommas med en glidkolvspress avsedd
för hö. I den blötare grödan blev
det dock ingen större skillnad mellan de två
"densiteterna" (119,3 resp 113,5 kg ts/m3)
vilket gjorde att de inte skiljdes från varandra
i resten av analyserna, men med den högre ts-halten
blev ena densiteten 119,4 och den andra 155,1 kg ts/m3.
Balarna plastades in med en inplastare avsedd för
små fyrkantsbalar. Vid mätning av tätheten
ansågs samtliga balar tillfredsställande
täta. Torrt ensilage innehöll mer WSC och
mindre mjölksyra än blött ensilage.
Ensilage med den lägre ts-halten innehöll
också mer klostridiesporer än ensilage
med hög ts-halt. Inom det blöta ensilaget
fanns även skillnader mellan tillsatsmedlen.
Ensilage behandlat med mjölksyrabakterier innehöll
mer mjölksyra och mindre WSC än obehandlade
och Kofasil® Ultra behandlade ensilage. Ensilage
behandlade med Kofasil® Ultra innehöll mer
WSC än obehandlade ensilage, trots samma innehåll
av mjölksyra. Tillsats av Kofasil® Ultra
resulterade dessutom i mindre ättiksyra, etanol,
succinat, 2,3-butandiol och ammoniak än övriga
ensilage vid den låga ts-halten. Högre
baldensitet i den högre ts-halten resulterade
i mer WSC, högre pH, mer succinat och minde etanol
än den lägre densiteten.
För att titta på lagringsstabiliteten
mättes temperaturen i balarna efter att de öppnats
helt och lagrades utomhus eller inomhus i 6 dagar.
Dessutom togs prover för WSC, jäst, mögel
och klostridier efter 6 dagars lagring. Lagring inomhus
resulterade i en högre temperatur från
dag två till dag fem, eventuellt beroende på
skillnader i omgivande temperatur. Ensilage med låg
ts-halt innehöll mer WSC efter sex dagar när
det behandlats med Kofasil® Ultra än om det
ensilerats utan tillsatsmedel eller med mjölksyrabakterier.
I den höga ts-halten sågs inga skillnader
mellan tillsatsmedlen, men däremot innehöll
balar med hög densitet mer WSC än balar
med låg densitet. Jästförekomsten
ökade mellan balarnas öppnande och dag 6,
men förekomsten av mögel ändrades inte
signifikant. Jäst växte främst på
de balar som lagrats utomhus. För balar som lagrats
utomhus minskade Kofasil® Ultra tillväxten
av jäst, jämfört med obehandlade balar
och balar behandlade med mjölksyrabakterier.
Några av Cecilias slutsatser gällande
ensilering av småbalar var: Förtorkning
till 50 % ts ger bättre förutsättningar
för en lyckad ensilering än förtorkning
till 35 % ts.
Pressningen fungerade oavsett ts-halt i balpressen,
dock måste balvikten vara minst 35 kg för
att inplastningen ska fungera. Torrare balar kräver
därför högre densitet än blötare.
För att hantering av balar på pall krävs
en tydlig fyrkantig form, vilket kan förbättras.
Hög densitet leder till mer WSC i ensilaget,
mindre etanol och en bättre lagringssstabilitet.
Kofasil® Ultra sparar WSC under ensileringen och
motverkar många patogena bakterier som kan finnas
i ensilaget, främst i lägre ts-halter.
Kofasil® Life resulterade i lägre pH i den
lägre ts-halten, men förbättrar inte
lagringsstabiliteten.
Lagring av öppnade balar inomhus ledde till mindre
tillväxt av jäst och mögel, trots högre
temperatur.
Ju högre ts-halt, desto viktigare blir det med
en hög baldensitet och desto mindre effekt tycks
tillsatsmedlen ha på hygienisk kvalitet och
lagringsstabilitet.
Det tredje försöket handlade om ompressning
av storbalsensilage till småbalar. Ompressning
skulle kunna vara ett sätt att minska problemet
med låg fältkapacitet vid produktion av
småbalar. En förutsättning är
dock att inte den hygieniska kvaliteten försämras.
Fyra stora rundbalar öppnades i mars året
efter och provtogs innan ensilaget pressades igen,
med en glidkolvspress avsedd för hö, och
plastades in med en inplastare avsedd för små
fyrkantsbalar. Balarna lagrades sedan i 30 dagar innan
de öppnades och provtogs.
Täthetsmätningarna visade på en i
genomsnitt tillfredsställande täthet, men
med mycket stor variation. Ju mer fyrkantig balen
var desto tätare. Densiteten var mycket högre
än vad man åstadkommit vid pressning av
grönmassa, ca 200 kg ts/m3, även om det
var stor variation. Högsta densiteten var 276
kg ts/m3.
Under lagringen skedde en viss tillväxt av jäst,
men inte mögel. Efter öppningen mättes
temperaturen under två veckor. Under 10-12 dagar
följde balarnas temperatur utomhustemperaturen,
men sedan steg temperaturen i balarna, troligen på
grund av icke önskvärd mikrobiell aktivitet.
Cecilias slutsatser från det försöket
var:
Ensilaget efter ompressning hade godkänd hygienisk
kvalitet.
Det är mycket viktigt att det ensilage man pressar
om har god hygienisk kvalitet, samt att man sköter
ompressningen på ren plats, helst vid minusgrader.
Ompressning ledde till mycket hög densitet i
småbalarna.
Mer arbete behövs för att utvärdera
metoden.
|