Till att börja med kanske man ska klargöra
att botulism inte är vanligt. Försäkringsbolagen
t ex tycker inte att det är värt att lägga
pengar på forskning kring det eftersom det är
så sällsynt. Dock förknippar fortfarande
många hästägare botulism med ensilage,
framförallt om det skulle ha en ts-halt under
60 %. Tyvärr är inte sanningen så
enkel.
Vad är botulism?
Botulism är ett tillstånd, en nervförlamning,
som orsakas av ett ämne som heter botulin. Det
är samma ämne som används av fåfänga
människor som inte vill vara rynkiga. Det är
otroligt giftigt och behövs inte i stora mängder
för att döda ett djur eller i vissa fall
en människa. Botulin produceras av en bakterie,
Clostridium Botulinum, som finns i marken och i viss
mån i tarmarna på vissa djur. Under besvärliga
levnadsbetingelser bildar dessa bakterier botulin.
Botulism och ensilage
Om miljön är torr kan inte Cl. Botulinum
växa och producerar heller inte något gift.
Detta är anledningen till att man tror sig vara
säker om ts-halten är tillräckligt
hög. I de flesta fall räcker det dock med
ts-halter över 30-35 % för att inte klostridier
i allmänhet ska växa och så vitt jag
vet är inte Cl. Botulinum mer tolerant för
höga ts-halter än andra klostridier. Det
kan därför tyckas som ett logiskt påstående
att höga ts-halter gör att man slipper botulism.
Verkligheten är dock inte så enkel. Det
har förekommit att hästar i Sverige fått
botulism när de utfodrats med hö! Om jag
minns rätt fodrades hästarna med hö
i hagen och en del hade hamnat på marken, börjat
brytas ned och tyvärr var Cl. Botulinum en bakterie
som fanns på höet när hästarna
åt det och toxinet hade bildats. Även kor
har drabbats av botulism efter utfodring med hö.
Jag har läst om två fall i USA. I ena fallet
berodde det på en katt och i det andra fallet
en kråka som fanns i en höbal som sedan
revs sönder och utfodrades, med hundratals döda
kor som resultat.
Vad är lösningen?
Eftersom inte ens hö tycks vara garanterat fritt
från botulin, är knappast hög ts-halt
i fodret någon säker lösning på
problemet. Det verkar inte ens som om botulin i första
hand produceras under ensileringen, utan snarare är
något man drar med in vid bärgningen, eller
orsakar vid utfodringen. Det viktigaste tycks alltså
vara att hålla grödan fri från döda
djur och ruttnande växtdelar och leta efter det
i samband med utfodringen så att man förhoppningsvis
inte fodrar med dem. Vid utfodring utomhus är
det viktigt att hålla utfodringsplatsen ren
för att undvika att hästarna äter hö/ensilage
som blivit nedtrampat och börjat brytas ned.
Naturligtvis kan det även vara värt att
kosta på vaccination mot botulism för att
ytterligare minska risken att drabbas om man har oturen
att få in det i fodret.
|