Varför ska man använda vit plast på
balarna?
I Sverige har rekommendationen länge varit att
den sträckfilm som används vid inplastning
av ensilagebalar ska vara vit. I andra länder
används svart eller grön plast av ekonomiska
eller estetiska skäl. Den svarta sträckfilmen
innehåller en billigare färg än den
vita och i vissa områden används mörkgrön
plast för att balarna ska smälta in i landskapet.
Röd plast har testats med framgång för
att minska fågelskadorna på balarna innan
de flyttas från åkern.
Varför envisas vi då med att rekommendera
vit plast här? Det beror främst på
tre olika faktorer, som alla har att göra med
skillnader i plasttemperaturen. Den ena är att
plasten blir mer och mer genomsläpplig för
syre ju varmare plasten blir. Svart plast blir varmare
än vit och därmed kommer mer syre att tränga
igenom en svart än en vit plast. Den mörkgröna
plasten, som används av estetiska skäl,
fungerar ungefär som svart plast och ger samma
problem. Den typ av syreläckage som det är
fråga om kan öka risken för att ex
Listeria växer, vilket kan leda till djurhälsoproblem.
Det finns även en ökad risk för tillväxt
av andra mikroorganismer, t ex jäst och mögel,
vilkas tillväxt leder till näringsförluster
och eventuellt problem med djurhälsan.
Det andra problemet med svart plast har också
att göra med temperaturen. Det har visats att
framförallt yttemperaturen i ensilaget blir betydligt
större under en svart plast än under en
vit. Flera av de negativa mikroorganismerna som vi
inte vill ska växa, inte minst klostridier och
enterobakterier, gynnas av en högre temperatur,
samtidigt som mjölksyrabakterierna inte växer
snabbare. Detta ger de icke önskvärda mikroorganismerna
ett övertag i konkurrensen om näringsämnen
och kan vara det som får balansen att väga
över mot en icke önskvärd fermentation.
Den tredje anledningen är att temperaturförändringar
kan påverka trycket inuti balen. Det finns alltid
en viss mängd gas i alla balar. När gasen
värms upp expanderar den och när den kyls
ned krymper den. I en bal skulle detta kunna leda
till att gas vill läcka ut ur balarna när
balen blir varm, p g a det övertryck som bildas
inuti, och när sedan balen kyls ned bildas ett
undertryck, som försöker suga in luft i
balen. Detta kan påverka mängden syre i
balen och därmed också vilka mikroorganismer
som får möjlighet att växa. Detta
skulle kunna vara en bidragande orsak till de högre
förlusterna som man vanligen kan se vid en jämförelse
av svart och vit plast på balarna.
Varför fungerar det då i andra länder
men inte i Sverige?
Det här är en bra fråga som förmodligen
kan få flera svar, men en förklaring som
en irländsk forskare gav var att det i Storbritannien
och på Irland sällan är riktigt soligt.
Skillnaderna i yttemperatur är helt klart till
stor del beroende på solinstrålningen
och är den mindre kommer även temperaturskillnaderna
att vara mindre och därmed skillnaderna mellan
vit och svart plast. En annan förklaring kan
vara att de inte ställer lika höga krav
på sitt ensilage i andra länder. Framförallt
på Irland är det mycket vanligt med tillväxt
av mögel och annan svamp, men där betraktas
det inte som ett lika stort problem. Vad det sedan
beror på vet jag inte, men det har spekulerats
om att man inte har samma syn på t ex användning
av antibiotika för att komma tillrätta med
sjukdomar som vi har i Sverige.
|