Kondenserade tanniner i Kärringtand förbättrar
kväveutnyttjandet i mjölkproduktionen
Kondenserade tanniner finns naturligt i Käringtand
och en del andra växter. Dessa tanniner har förmågan
att binda till proteiner och därmed minska nedbrytningen
av protein under ensileringen och dessutom skydda
en del protein under passagen genom våmmen.
För att studera hur tanninerna påverkar
kväveutnyttjandet vid utfodring till mjölkkor
utfördes en studie där man jämförde
kväveutnyttjandet när korna fick ensilage
gjort på Lusern, Rödklöver eller Käringtand,
där Käringtanden förädlats för
att innehålla låga, moderata eller höga
halter av tanniner.
I studien användes 25 Holsteinkor. Hälften
av kornas foder bestod av något av ensilagen
och resten utgjordes av majsensilage, majs och sojamjöl.
Resultaten visar att de två sorters Käringtand
som innehöll mer tanniner utnyttjades bättre
än övriga ensilage. Trots att korna åt
lika mycket av alla ensilage producerade de mer mjölk
och mer protein när de fick ensilage med moderata
eller höga halter av tanniner. Även när
de fick ensilage gjort på Käringtand som
innehöll låga halter tanniner ökade
avkastningen jämfört med när de fick
ensilage gjort på Lusern eller Rödklöver.
Källa: Hymes Fecht, U,C., Broderigk, G.A. och
Muck, R. E. 2005. Effects of feeding legume silage
with different tannin levels on lactating dairy cattle.
Proceedings of the XIV International Silage Conference.
Sid 163.
|