Undvik inblandning av jord eller andra föroreningar.
Jord, förna, gödsel och kadaver gynnar
inte ensileringsprocessen. I samtliga fall ökar
förekomsten av klostridiesporer som sedan kan
växa under ensileringen. Dessutom kan vissa gifter,
t ex botulinumtoxin, komma med och skada djuren som
fodras med ensilaget. Både vid slåtter
och i samband med att grödan bärgas gäller
det att undvika inblandning av föroreningar.
För att minska inblandningen gäller det
att ha jämna fält, undvika spridning av
fastgödsel på vall, slå med en anpassad
stubbhöjd och vara observant på djur.
För att åkrarna ska vara jämna är
det viktigt att man inte slarvar vid anläggning
av vallen. Är marken ojämn redan då
kommer den inte att bli bättre under vallens
liggtid. För att minska de ökade ojämnheterna
från år till år är det dessutom
lämpligt att välta vallarna på våren.
Något som kan vara värt att tänka
på är de "körspår"
som bildas efter några år. Ofta används
samma maskiner år efter år och kör
på samma ställe. På en del äldre
vallar är dessa spår mycket tydliga. I
kortliggande vallar har detta knappast någon
större betydelse.
Fastgödsel ska inte spridas på vall. Klumpar
av gödseln ger ypperliga förutsättningar
för tillväxt av klostridier, både
för att det finns mycket klostridier i gödseln
och för att miljön i gödselklumpen
missgynnar pH-sänkningen och därmed gynnar
tillväxten av klostridier. Spridning av flytgödsel
på vall fungerar bra förutsatt att det
sker tidigt på våren och eller omedelbart
efter första skörd (och andra om man tar
tre skördar). Spridning med släpslang är
att föredra eftersom gödseln då lägger
sig närmre marken och på så sätt
minskar risken att något ska följa med
vid slåtter och inläggning.
För att hålla grödan ren är
stubbhöjden viktig. Dessutom påverkar stubbhöjden
hur stor skörden blir, eftersom en hög stubbhöjd
leder till att mindre gröda slås av och
körs bort från åkern. På gott
och ont finns de flesta mikroorganismerna nära
botten av grödan. Det har föreslagits att
en hög stubbhöjd leder till minskad risk
för klostridietillväxt under ensileringen.
Tyvärr tycks det även leda till mindre tillväxt
av mjölksyrabakterier under ensileringen. I slutänden
har rekommendationen blivit att slå med lägsta
möjliga stubbhöjd utan att blanda in jord.
Slå bara i grödan och inte i marken. Håll
efter sorken, annars kan detta bli mycket svårt.
Rekommenderad stubbhöjd är vanligen 6-8
cm.
Har man lyckats slå grödan utan att blanda
in jord eller gammal förna kan det kännas
dumt att blanda in det när grödan plockas
upp från marken. Det viktiga här är,
förutom samma faktorer som i samband med slåtter,
att pickupen ställs in korrekt. Kontrollera att
den inte går i marken. Det finns de som tror
att körspåren kan ha en stor betydelse
här, eftersom hjulen på pickupen går
i spåren medan själva fingrarna går
där marken är som högst.
Kolla återigen om det finns kadaver i grödan.
Kadaver kan innehålla sporer av Clostridium
Botulinum, vilka sedan kan växa till och bilda
botulintoxin. Det finns flera fall där såväl
kor som hästar dött av detta. Tyvärr
verkar det inte hjälpa att torka grödan,
eftersom flera fall skett vid utfodring av hö.
Vet man att man hackat ett rådjur så kassera
det lasset. Var inte så dumsnål att det
läggs in i silon (ja, det har hänt). Om
man har möjlighet att se vad som finns i ensilaget
kan man också vara observant på om det
finns med ensilerade harar som ligger på foderbordet
(det har också hänt) och då kan det
vara lämpligt att kassera ensilagebalen (vilket
inte gjordes utan flera kor dog).
|