Skörda i rätt tid!
Vid vilken tipunkt en gröda skördas har
mycket stor betydelse både för grödans
ensilerbarhet och för näringsvärdet.
Generellt kan man säga att ju senare grödan
skördas desto lägre blir näringsvärdet
och desto svårare blir det att få en lyckad
ensilering. Exakt vad som är rätt tidpunkt
beror på vilka växter som ingår i
vallen, hur vallen är gödslad och vilket
näringsvärde man vill uppnå.
Även avkastningen påverkas i stor utsträckning
av tidpunkten för skörden. Här handlar
det om att få balans mellan antalet skördade
kg och näringsvärdet. Genom att skörda
vid ett tidigare utvecklingsstadium får man
inte bara ett högre näringsvärde utan
man kan även skörda vallen flera gånger.
En sen förstaskörd innebär att man
får mer ts vid det tillfället, men med
lägre näringsvärde. Dessutom dröjer
det längre tills nästa skörd kan bärgas.
Vanligast i Sverige är det med två eller
tre skördar, även om det i södra Sverige
förekommer att man tar fyra skördar.
|