Välj rätt gröda!
Rätt gröda kan tyckas vara en självklarhet.
Val av gröda bestäms av jordart, klimat,
djurslag och en del andra, inte minst ekonomiska,
faktorer. Huvudsakligen kan grödorna indelas
i vallväxter (gräs och baljväxter),
helsäd och majs. Alla har sina för- och
nackdelar.
Grödan styr mycket av det övriga ensileringsarbetet.
Olika grödor är olika svårensilerade,
har olika näringsmässiga egenskaper och
skördas vid olika tillfällen. Vanligast
är vallväxter och inte minst blandningar
av gräs och baljväxter. Olika arter och
sorter passar olika bra på olika marker och
dessutom är de mer eller mindre lämpliga
för många skördar. Vallväxter
skördas ofta flera gånger varje säsong.
Helsäd och majs skördas bara en gång
varje år, men ger då en högre skörd
än en skörd av vallväxter. Eftersom
det är ettåriga grödor kan de vara
bra att använda som ersättning för
en misslyckad valletablering. Helsäd ger även
möjligheten att bestämma sig för hur
grödan ska användas, tröskas eller
skördas som ensilage, efter att den etablerats
och därmed kan man använda den som ensilage
under år med dåliga vallskördar och
tröska den om vallen gått bra. Helsäd
är dessutom en bra gröda att så in
ny vall i. Majs ger mycket höga skördar
vid ett tillfälle, med högt energivärde
men lite protein. Majs kan vara en osäker gröda
att odla i Sverige.
|