De viktigaste näringsmässiga parametrarna
är: Råprotein (RP), Torrubstanshalt (TS)
och energiinnehåll, vanligtvis uttryckt som
Megajoule (MJ)/kg TS, men även innehåll
av aska och vissa mineraler kan vara av intresse.
Vilket näringsvärde som är önskvärt
beror naturligtvis på vad för djur som
ska fodras. En mjölkko som producerar 50 kg mjölk/dag
har ett helt annat behov än en shetlandsponny.
RP är ett utryck för kväveinnehållet
i fodret. Kväveinnehållet analyseras alltså,
helst med en teknik som kallas för Kjeldahlteknik,
eller någon metod som ger samma värden.
Detta värde multipliceras sedan med 6,25 och
man får då något som kallas råprotein
eftersom ett genomsnittligt protein innehåller
16 % kväve. Denna del innehåller även
andra substanser än protein, t ex aminosyror,
peptider, nukleinsyror, ammoniak, aminer, amider mm.
Eftersom inte allt råprotein utnyttjas lika
bra används olika omräkningar för att
få fram vad som kallas smältbart råprotein
(smbRP). Det är i allmänhet smbRP som används
för foderstatsberäkningar. AAT och PBV-värden
för idisslare beräknas med utgångspunkt
från vallfodrets smältbarhet/energiinnehåll
och dess RP-halt. Beroende på hur
nedbrutet proteinet blivit under ensileringen
kommer det att kunna utnyttjas olika väl.
Energiinnehållet i ett foder kan beräknas
på flera olika sätt och flera metoder används
också. För kraftfoder är det vanligt
att man analyserar olika föreningar i fodret,
t ex RP, stärkelse, olika fiberfraktioner e t
c och genom att man känner till fraktionernas
energiinehåll och smältbarhet kan man sedan
summera ihop energivärdet. För vallfoder
använder man vallfodrets smältbarhet för
att beräkna energivärdet.
TS är enkelt förklarat den del av fodret
som inte är vatten. I många fall skulle
det kanske vara enklare att beskriva fodret med utgångspunkt
från vatteninnehållet, men när man
beräknar foderstater är det viktigt att
komma ihåg att vattnet inte tillför energi
eller protein, utan det bara är den torra delen
som kan förse djuret med näring. Därför
är ts-halten mycket viktig för utfodringen.
Om två djur får 10 kg ensilage/dag och
det ena ensilaget har 30 % ts och det andra 45 % ts
för det djur som får det torrare ensilaget
50 % mer än det som får blött ensilage.
Dessutom har ts-halten stor betydelse för ensilagets
fermentation. Ts-halten kan testas
hemma med hjälp av en mikrovågsugn
och en hushållsvåg.
Askhalten bestäms genom förbränning
av ett prov i en ugn i 550°C. Vid denna temperatur
förbränns alla organiska ämnen och
kvar finns endast mineraler (nästan). Ibland
föreslås det att man skulle kunna använda
askhalten som mått på jordinblandning
mellan slåtter och att fodret är i lagret,
eftersom jord innehåller mer aska (mineraler)
än gräs. Dock varierar askhalten i gräs
och klöver betydligt och jag har aldrig sett
något gränsvärde för när
man ska reagera på att askhalten är för
hög.
Individuella mineraler kan analyseras. Främst
används detta för kalcium och fosfor, som
är de två mineraler som djur behöver
mest av. Detta kan även ge viktig information
för val av mineralfoder om man vill ta hänsyn
till förhållandet mellan kalcium och fosfor.
|