För att veta vilken ts-halt grönmassan
eller ensilaget har kan man enkelt testa det hemma
på mindre än en halvtimme. Detta har flera
användningsområden eftersom man kan kolla
om grönmassan torkat tillräckligt eller
vilken ts-halt ensilaget i det parti man fodrar med
just nu håller. Det sista kan inte minst vara
viktigt om man använder balensilage. Det är
inte helt sällan man ser att den nyöppnade
balen har en helt annan ts-halt än den förra
balen. Om man tillämpar individuell utfodring
där ensilaget vägs upp kan skillnaden i
ts-halt ha stor betydelse för hur mycket ensilage
ett djur får.
OBS! Använd aldrig metoden för att kontrollera
hö eftersom det torkar för snabbt och risken
är stor att det ska börja brinna i mikron!
Vad behövs?
· Ett prov av grönmassa/ensilage
· En sax (kraftig modell)
· Våg med noggrannhet på ett gram
· Lämplig skål (helst inte plast)
· Papper att skriva på
· Penna
· Mikrovågsugn
· Miniräknare (underlättar)
Om man tar prov med någon form av provtagare
från en bal behövs inte någon sax.
Hur gör man?
Det första som behövs är ett prov.
Hur man tar provet beror på om man tar grönmasseprov
från ett fält eller från t ex en
ensilagebal. Om man vill ta från ett fält
är det enklast att ta ett flertal prov från
olika strängar på fältet. Det är
viktigt att vara noga med att ta prover från
alla djup i strängen eftersom den inte torkar
särskilt jämnt utan ofta är betydligt
blötare i botten än längst upp. Vill
man vara riktigt noga kan man ta en bit ur en sträng,
t ex en meter och lägga i en säck och blanda
om innan man tar ut ett prov från säcken.
Detta bör då göras på flera
platser på fältet. Överbliven gröda
kan läggas tillbaks i strängen. Från
en bal tar man enklast ut prover på ett antal
ställen i balen. Har man en provtagare är
det enkelt, annars får man försöka
ta prover där man kommer åt. Det stora
prov man sedan får fram av alla mindre, oavsett
om det är från en bal eller åker,
blandar man sedan ihop noga och tar ut ett prov på
ca ett kg.
Det mindre provet klipps sedan med sax till mindre
mer hanterbara bitar. Blanda om provet igen!
Nu är det dags att ta fram skålen, vågen
och mikron.
1. Väg skålen och skriv upp vikten
2. Nollställ vågen
3. Väg in ca 100 g prov och skriv upp provets
vikt
4. Nollställ vågen
5. Sätt in provet i mikron och kör mikron
på hög effekt några minuter
6. Blanda om provet och kör några minuter
till.
7. Upprepa punkt 5 och 6 tills provet verkar torrt.
Detta tar olika lång tid beroende på effekten,
men ofta ca 10 min körning.
8. När provet verkar torrt väger man skålen
och provet och skriver upp vikten. Blanda om provet.
9. Kör någon minut till och kontrollera
vikten. Om den ändrats skriver du upp den nya
vikten. Blanda om provet. Upprepa tills vikten inte
ändrats eller provet blivit bränt.
Om provet bränts under torkningen använder
man den senaste vikten innan. Ett bränt prov
kommer att ge en felaktig ts-halt eftersom då
inte bara vatten försvunnit från provet.
Om provet bränts innan första vägningen
är det bara att börja om från början.
Tänk på att blad oftast torkar snabbare,
och bränns snabbare, än stjälkarna.
Använd inte för hög effekt, men tyvärr
kan jag inte säga någon exakt effekt och
tid som är rätt eftersom det beror både
på mikro och det prov man vill torka.
Nu är det dags att räkna ut ts-halten,
så plocka fram miniräknaren. Du bör
ha tre vikter:
A. skålens tomma vikt
B. provets vikt innan torkning
C. den kombinerade vikten av skålen och provet
efter torkning
TS-halt i % = (C-A)*100 / B
Lycka till med ts-bestämningarna!
|