Det finns många sätt att öka sannolikheten
att man lyckas med sin ensilering, men tyvärr
kostar de flesta pengar. Frågan blir då
vad som är lönsamt att göra och vad
som inte är lönsamt. En viktig fråga
man kan ställa sig är hur mycket en misslyckad
ensilering kostar. Detta är naturligtvis beroende
på vilket fel som uppstår. En sak som
ofta sammanfaller med mindre bra ensilagekvalitet
är förluster, både fermentationsförluster
under ensileringen och i vissa fall förluster
i form av kasserat foder. Även om vissa anser
att detta rör sig om osynliga förluster,
så måste de ersättas, antingen med
ytterligare ensilage eller med annat foder. Andra
kostnader som kan associeras med mindre bra ensilagekvalitet
är ökad sjukdomsfrekvens t ex i form av
mastit. Det är dock svårt att säga
med säkerhet vad som beror på fodret och
vad som beror på andra faktorer.
Den kostnad som kanske är mest påtaglig
för en mjölkproducent är ett avdrag
på mjölkpriset. Klostridiesporer
i mjölken kan bli en synnerligen kännbar
kostnad. En lantbrukare som drabbats av stora mängder
sporer i sitt ensilage konstaterade att det kostat
honom 13000 kr i form av minskade intäkter för
att en silo blivit dålig. Detta inkluderar inte
extra arbete vid t ex rengöring av juver mm.
Troligen har den lägre ensilagekvaliteten även
påverkat avkastningen negativt (även om
detta också kan vara svårt att avgöra)
och troligen har även förlusterna under
ensileringen varit högre.
Vad kostar då förlusterna?
Det finns de rådgivare som anser att man inte
kan räkna med förlusterna eftersom de inte
syns, men personligen är jag tveksam till detta.
Faktum är att man har kostnader vid inläggningen
som inte är direkt relaterade till hur mycket
man får ut. Om man räknar på hur
mycket det kostar att lägga in ett foder i samband
med ensileringen och sedan beräknar kostnaden
för det färdiga fodret är det möjligt
att man får väldigt skilda resultat.
Det är inte helt orimligt att tänka sig
att det kostar ca 1 kr att odla en gröda, skörda
den och packa den i någon form. För att
få en uppfattning om effekten av olika förluster
påverkar den slutliga kostnaden, kan man lätt
räkna ut att 10 % förluster leder till att
kostnaden för fodret inte alls blev 1 kr / kg
ts utan 1,11 kr. Om förlusterna är 20 %,
vilket nog inte är ovanligt om man räknar
med både fermentationsförluster och kasserat
foder, så är den verkliga kostnaden för
fodret 1,25 kr!
Om man jämför dessa resultat och räknar
med att en ko får 10 kg ts ensilage / dag under
275 dagar / år, innebär detta att den totala
ensilagekostnaden blir 275*10*1,11=3052,5 kr i fallet
med lägre förluster och 275*10*1,25=3437,5
kr i fallet med högre förluster - en skillnad
på 385 kr / ko och år.
Problemet när man diskuterar förlusterna
är att de inte alltid kan ses, utan måste
mätas. Eventuellt kan man med ganska god säkerhet
säga hur mycket man utfodrat, men oftast vet
man nog inte hur mycket man lade in i samband med
en skörd. Det är inte särskilt vanligt
att man väger varje lass och om man inte gjort
det, så kan man inte veta säkert. Det är
också svårt att uppskatta förlusterna
t ex beroende på vilken teknik som används.
Försöksmässigt kan man kontrollera
hur mycket foder som finns kvar efter lagringen. I
ett försök från USA kontrollerades
ett större antal "slangar" som ensilerats.
Det var således samma teknik som använts
på tre olika försöksgårdar,
och man ensilerade både majs och lusern. I försöket
varierade förlusterna mellan 0 och 33 %! Förmodligen
skulle det ha varit väl investerad tid att kolla
slangarna oftare för att man på det sättet
skulle ha upptäckt skadorna på slangen
och kunnat förhindra de högsta förlusterna.
|