Eftersom all mekanisk bearbetning kan leda till skador
på strån och därmed ökat frigörande
av vätska från cellerna skulle den extra
bearbetningen som sker i en ensilagepackare kunna
leda till ytterligare förbättrade förutsättningar
för ensileringen. Detta har testats i ett samarbete
mellan JTI och HUV (JTI-rapport, Lantbruk & Industri,
nr 336, Grönmassans ensilerbarhet vid slangensilering).
Martin Sundberg (JTI) och Thomas Pauly (SLU) jämförde
ensileringsförlopp, samt ett antal andra parametrar,
hos grönmassa som ensilerades före eller
efter att ha passerat igenom en ensilagepackare. För
att göra försöket genomförbart
skedde själva ensileringen i små modellsilor.
I försöket användes två grödor:
en skördad i början av juni och den andra
var en återväxt skördad i slutet av
juli. Båda grödorna slogs med slåtterkross
och exakthackades med exakthack (nominell hacklängd
14 mm). Proverna togs alldeles innan grönmassan
passerade ensilagepackaren och direkt efter.
Resultaten från analyser av grönmassan
visar att det sker en avsevärd bearbetning och
därmed frigöring av vätska i samarbete
med passage genom ensilagepackaren. Även strålängden
förkortas något. En intressant observation
är att antalet detekterade mjölksyrabakterier
var högre i grönmassan efter att den passerat
packaren.
Förlusterna under ensileringen var låga.
I båda försöken har pH-sänkningen
gått snabbare och slut pH varit lägre för
den grönmassa som passerat genom ensilagepackaren.
Oavsett behandlingen av grödan var dock ammoniaktalet
högt (ca 12) i ensilage från andraskörden.
Hela rapporten finns på
www.jti.slu.se/publikat/rapporter/l&i/R-336MS.pdf
|