För att vara säker på att det finns
tillräckligt med substrat åt mjölksyrabakterierna
kan man tillsätta det i någon form. Det
vanligaste exemplet är troligen melass, men det
förekommer även enzymer i kombination med
bakteriepreparat. Dessa enzymer är tänkta
att bryta ned fibrer till enklare sockerarter, vilket
ska ge både substrat åt bakterierna och
eftersom socker vanligen har högre smältbarhet
än fibrer, även öka ensilagets smältbarhet.
Melass har använts i olika koncentrationer,
med olika resultat. Vanligen rekommenderas 40-70 l
melass/ton grönmassa. Troligen kan melass göra
störst nytta i baljväxtgrödor, som
inte innehåller särskilt mycket socker.
Melass har även en annan fördel: den har
en klistrande effekt. Detta gör att det kan vara
lämpligt om förtorkningen drivits något
för långt och ensilering ska ske i en plansilo.
Grödan kan då vara svår att packa.
Man bör dock tänka på att melassen
även är ett ypperligt substrat för
andra mikroorganismer än mjölksyrabakterier.
Enzymer har funnits i ett flertal år och har
använts med varierande resultat. Ofta är
det svårt att påvisa att de har haft någon
effekt, även om det är teoretiskt möjligt.
Tyvärr har man heller inte lyckats ta fram något
enzym som enbart bryter ner de mest svårlösliga
fibrerna, vilket annars skulle kunna vara positivt
för foderutnyttjandet.
Ibland räknas även olika absorbenter, t
ex spannmål och betfor in bland substraten.
I alla fall för spannmål kan detta vara
lite tveksamt, eftersom de tillför väldigt
begränsad mängd socker. Däremot höjer
de ts-halten i blöta grödor vilket kanske
kan höja koncentrationen av socker uttryckt i
% av färsk grönmassa. Detta kan vara en
möjlighet för att undvika förluster
av pressvatten om vädret inte tillåter
förtorkning av grödan. Nackdelen med tekniken
är att man måste ha tillgång till
stora mängder krossad spannmål eller betfor
i samband med inläggningen.
|