Under 2005-2006 har problemet med sporer i mjölk
och troligen även ensilage varit större
än vanligt. Trots olika åsikter om vad
detta beror på (analysmetoder mm) kan man inte
utesluta att ensilaget spelar en viktig roll. En god
hygienisk kvalitet på ensilaget minskar risken
för sporer och därmed mjölkavdrag.
Det har visats i studier att när mängden
sporer i ensilaget överstiger 1000000/g är
det nästan omöjligt att undvika att sporerna
även finns i mjölken. Vid lägre mängder
är det möjligt att undvika sporerna i mjölken
under förutsättning att juverhygienen sköts
tillfredsställande. Det är dock svårt
att göra ett mindre bra ensilage upprepade gånger
med stor förutsägbarhet - däremot är
det inte svårt att göra ett bra ensilage,
där inte klostridierna kan växa, med god
förutsägbarhet! Har man problem beror det
på att man inte använder sig av den kunskap
som finns.
För att klostridierna ska kunna växa krävs
näring och en anaerob, fuktig och gärna
varm miljö, med rätt pH. Dessutom måste
det finnas sporer i grödan innan inläggningen.
En besvärlig egenskap hos klostridier är
att de förbättrar sin egen miljö i
samband med sin tillväxt. Detta beror på
att de gärna utnyttjar mjölksyra som substrat
och av två mjölksyramolekyler bildas en
molekyl smörsyra (och koldioxid och vätgas).
Detta innebär att det finns mindre syra kvar
som kan sänka pH i ensilaget och dessutom är
smörsyra en svagare syra än mjölksyra,
vilket innebär att det krävs mer smörsyra
för att åstadkomma en pH sänkning
än vad det krävs mjölksyra. Som om
inte detta vore nog finns det även klostridier
som använder aminosyror som energikälla
och då bildas ammoniak, vilket är ett ämne
som höjer pH. Dessa faktorer gör det svårt
att tillverka ett "ganska bra" ensilage
med någon form av förutsägbarhet!
När smörsyrajäsningen har börjat
vet man aldrig hur långt den kommer att gå.
Vill man inte ha klostrider i sitt ensilage handlar
det därför om att man måste skapa
en miljö där inte klostridier kan växa.
Detta görs genom att man håller grödan
ren, förtorknar och skapar förutsättningar
för en snabb pH-sänkning.
Håll grödan ren genom att vara försiktig
vid användning av stallgödsel i någon
form på vall som ska ensileras. Fastgödsel
ska inte användas alls och flytgödsel ska
spridas med släpslang eller nedmyllning för
att minska risken att gödsel kommer med i ensilaget.
Gödsel innehåller inte bara klostridiesporer
utan också andra substanser som är buffrande,
d v s de motverkar pH-sänkningen. Runt gödselpartiklar
kommer det därför att vara en bättre
miljö för klostridierna än i resten
av grödan, vilket kan leda till att det finns
"fickor" eller "hot spots" där
klostridier växer även om ensilaget i allmänhet
är bra.
Vid slåtter, eventuell vändning, och upplockande
av grödan är det också viktigt att
man inte blandar in jord. Detta ställer krav
på inställningen av maskinerna så
att de inte går för djupt. Vanligen rekommenderas
ca 8 cm stubbhöjd för slåtterkrossen,
men detta kommer att kunna varieras beroende på
hur vallen ser ut. Ju jämnare vallen är
desto lägre kan man slå utan inblandning
av jord. Det är därför även viktigt
att hålla vallen jämn och fri från
t ex sorkhögar och annat som ökar risken
för jordinblandning. Även gammal förna
kan vara ett riskmoment och ska inte blandas in i
grödan.
Om man väljer att vända grödan är
det naturligtvis också viktigt att man hanterar
den varsamt samt inte blandar in jord. Hårdhänt
hantering av grödan riskerar att öka förlusterna
avsevärt, inte minst när man hanterar en
vall som innehåller klöver. Även när
man vänder är det naturligtvis viktigt att
man kontrollerar inställningarna så att
inte maskinen river upp och blandar in jord i grödan.
Rätt inställningar är också viktigt
när det gäller pickuppen på det redskap
man använder så att man inte blandar in
jord.
När man ensilerar i plansilo är det också
viktigt att tänka på att inte köra
i grödan med däck med jord på. Detta
är annars ett klassiskt sätt att få
klostridier i grödan och sedan problem med ensilagets
hygieniska kvalitet. Den traktor som används
för packning ska inte köra av den rengjorda
ytan och inga smutsiga däck ska få komma
dit. Naturligtvis gäller det också att
silon är ordentligt rengjord innan man påbörjar
inläggningen oavsett vilken typ av silo det är.
För att gynna mjölksyrabakterierna bör
grödan förtorkas. Hur mycket den ska förtorkas
beror på flera olika faktorer som t ex pressvattenrisker
och om grödan ska ensileras hackad eller skuren.
Normalt rekommenderas 40-60 % ts-halt i balar, direktskördat-50
% ts i tornsilor (torrast i botten) och 28-35 % i
plansilor. Anledningen till detta är att man
vill undvika onödiga pressvattenförluster
i plansilo och tornsilor och maximera kapaciteten
i balpressarna. Dessutom vet man av erfarenhet att
mjölksyrabakterierna gynnas på bekostnad
av klostridier när ts-halten går över
30 % i hackade grödor. I skurna grödor bör
däremot ts-halten vara över 40 % eftersom
omblandningen blir sämre och fermentationen långsammare
i långstråiga grödor. Detta är
också anledningen till att man rekommenderar
starkt att grödans ska hackas om man ensilerar
i plan- eller tornsilo. Den övre gränsen
för de olika systemen har att göra med att
det är svårt att packa grödan ordentligt
om den är för torr, beroende till stor del
på att den inte klibbar ihop på samma
sätt som när den är blötare. Med
risk för att stöta mig med försäljare
av lastarvagnar som skär grödan, måste
det ändå nämnas att det kan vara svårt
att ensilera långstråig/skuren gröda
under 40 % ts utan tillsatsmedel. Ibland går
det bra och ibland går det mindre bra. Tillsatsmedel
rekommenderas därför i plansilor (där
man inte kan torka grödan tillräckligt och
samtidigt packa den väl) och tornsilor (där
i alla fall den övre delen kommer att ha lägre
ts-halt än 40 %).
Det är viktigt att miljön snabbt blir anaerob,
d v s syrefri. En faktor som påverkar övergången
mellan aerob och anaerob fas är hur väl
grödan packas. För att miljön ska bli
anaerob så snabbt som möjligt krävs
att den gröda som läggs in fungerar som
en barriär mot det som lagts in tidigare och
detta fungerar inte utan en väl utförd packning.
Packa jämnt och hårt för bästa
resultat. Det finns de som har opponerat sig mot "hacka
- packa - packa - packa - packa - täck"
med att det på något vis uppmanar till
slarv och ojämn packning, men det ska tydas som
att det sällan är någon som får
problem p g a för hög densitet i grönmassan.
Packa noga och hårt!
Efter att den sista grödan lagts in ska miljön
bli helt lufttät så fort som möjligt,
vilket innebär att en silo ska täckas så
snabbt som möjligt och en bal bör inte stå
någon längre tid innan den plastas in.
Med kombipressar, som både pressar och plastar
i samma maskin, är knappast detta något
problem, utan svårigheten blir då att
bibehålla den syrefria miljön och inte
skada balen under transporten till lagringsplatsen.
Plastar man vid lagringsplatsen är det viktigt
att logistiken fungerar så att det inte tar
för lång tid mellan plastning och pressning.
Två timmar anges ofta som ett riktmärke
för hur lång tid det får ta mellan
pressning och plastning, men det är en ganska
godtyckligt satt rekommendation och det enda vi kan
säga med säkerhet är att tiden mellan
pressning och inplastning bör vara så kort
som möjligt.
Det har även visats att en låg uttagshastighet
efter att silon öppnats kan gynna klostridietillväxt.
Detta beror, precis som nämnt i samband med inläggningen,
på att syre tränger in i ensilaget, förbrukas
och man riskerar en tillväxt av klostridierna.
I samband med uttag handlar det oftast om att jäst
förbrukar syre och mjölksyra, vilket skapar
en syrefri miljö med tillräckligt högt
pH för att klostridierna ska kunna växa
till. Lösningen på detta är naturligtvis
en tillräckligt hög uttagstakt på
15 eller ännu hellre 30 cm/dag och att man tar
från hela ytan varje dag. På det sättet
kommer grödan att hinna utfodras innan ogynnsamma
mikroorganismer börjar växa.
Tillsatsmedel kan användas för att minska
risken för klostridietillväxt. Vad man dock
behöver tänka på är att använda
rätt tillsatsmedel för sin egen situation.
Generellt kan man säga att om man är medveten
om att man riskerar klostridietillväxt, pga av
gödsling, ojämna fält, för låg
ts-halt eller annat, så bör man använda
något kemiskt tillsatsmedel. Bakteriepreparat
är bättre lämpade för att öka
marginalerna om man inte tror att man ska få
problem eller för att få ett ensilage som
är "mycket bra" i stället för
"OK".
När det gäller kemiska tillsatsmedel är
det dock viktigt att påpeka att man inte ska
underdosera dessa. I försök, när man
testar olika tillsatsmedel i samma gröda, har
man sett att för låg dos av kemiska tillsatsmedel
kan ge sämre resultat än om man inte använt
något tillsatsmedel alls! Anledningen till detta
är troligen att man genom tillsättning av
små mängder av t ex syra, sänker pH
till en nivå som "stör" mjölksyrabakterierna
så att de inte kommer igång med sin tillväxt,
men pH-sänkningen är inte tillräcklig
för att motverka klostridiernas tillväxt.
Överdosera hellre än underdosera!
|