Mjölksyrabakterier är förutsättning
för en lyckad naturlig ensilering. Det är
dessa som ska fermentera socker till mjölksyra
och därmed sänka pH i ensilaget så
att det blir stabilt. Mjölksyrabakterierna finns
på grödan och när de kommer i kontakt
med det socker som finns inne i cellen kommer de att
börja växa. De är antingen strikt anaeroba
eller har möjlighet att växa i begränsad
utsträckning i närvaro av syre. De är
känsliga för UV-strålning och det
finns därför risk för att de minskar
i antal under förtorkningen. De är relativt
okänsliga för lågt pH och kan växa
även vid pH under 4, vilket är en av anledningarna
till att de ofta dominerar ensileringsprocessen.
Mjölksyrabakterier utnyttjar socker som energikälla
och producerar mjölksyra. Begreppet homofermenterande
innebär att de endast utnyttjar hexoser (socker
innehållande sex kolatomer) och producerar från
en hexos två mjölksyra molekyler. Detta
sker utan några egentliga energiförluster
då allt kol återfinns i mjölksyran.
Heterofermenterande mjölksyra finns i två
olika former. Den ena utnyttjar pentoser (socker innehållande
fem kolatomer) och producerar från varje pentos
en molekyl mjölksyra och en molekyl ättiksyra.
Även detta sker utan energiförluster.
Den andra formen av heterofermenterande mjölksyrabakterier
utnyttjar precis som de homofermenterande mjölksyrabekterierna
hexoser, men förutom mjölksyra producerar
de ytterligare någon annan molekyl, t ex ättiksyra
eller etanol. Detta innebär en potentiell energiförlust
eftersom det dessutom produceras koldioxid, men eftersom
vissa av dessa produkter innehåller mer energi
än sockret (etanol innehåller betydligt
mer energi än socker) är detta inte alltid
fallet.
|