Det är stora skillnader i fermentation mellan
ensilering i balar och i silor. Troligen beror detta
på att grödan vanligen hackas innan det
packas i silor, medan den ensileras långstråig
i balar. Detta innebär stora skillnader i tillgänglighet
av substrat. I en långstråig gröda
kommer inte sockret i kontakt med mjölksyrabakterierna
i samma utsträckning som i en hackad gröda.
Vid försök har man sett att skärning
med knivar inte ger samma effekt som en exakthack,
troligen för att hacken skadar strån även
i längdled, vilket gör att ytan ökar
betydligt mer än om grödan bara kortats
av. Som exempel kan man använda ett försök
som jag var med och utförde för några
år sedan. Gröda från ett fält
ensilerades i balar och i modellsilor. Balarna var
runda storbalar som pressades med en fixkammarpress
och plastades in med 6 lager sträckfilm. Grödan
till silorna hackades med en exakthack och packades
i 25 l stålsilor som var försedda med jäsrör
för att gas skulle kunna läcka ut, men samtidigt
vara lufttäta. Dessa silor motsvarar troligen
en perfekt tät större silo, eller miljön
i mitten på en stor silo, där det inte
finns några luftläckage och miljön
snabbt blir syrefri.
I diagrammet syns tydligt skillnaden mellan balar
(blå staplar) och silor (röda staplar).
TS-halten var 33,3 % resp 33,0 % i genomsnitt i de
fyra upprepningarna av varje behandling. Trots samma
gröda och samma ts-halt innehåller ensilaget
i silor mer än fem gånger mer mjölksyra
än ensilage från balarna och pH är
nästan en % -enhet lägre i silorna! Tyvärr
analyserades inte sockerhalten i ensilagen, vilket
annars skulle ha gett en mer komplett bild av vad
som hände under ensileringen. Om detta är
positivt eller negativt, d v s om det är bättre
med ett mer fermenterat eller ett mindre fermenterat
ensilage vet vi inte. Det är möjligt att
det finns mer socker kvar i ensilaget från balarna,
vilket skulle kunna vara positivt eftersom det kan
användas av våmmens mikroorganismer. Samtidigt
är det troligt att andra substrat än det
vi vanligen analyserar som vattenlösliga kolhydrater,
som vanligen refereras till som socker, har använts
för bildningen av mjölksyra. Innan ensilering
innehöll grödan ca 7 % socker (av ts) och
de högsta halterna mjölksyra var över
13 % av ts! En stor del av substratet för mjölksyrabildningen
måste därför ha varit något
annat än vattenlösliga kolhydrater. När
tillsatsmedel användes sågs inte längre
så stora skillnader mellan balar och silor.
Användning av bakteriepreparat gjorde störst
skillnad i balar, där mjölksyrhalterna i
ensilaget var upp till 5 gånger högre än
i obehandlade balar. Användning av kemiska tillsatsmedel
minskade å sin sida fermentationen mer i hackade
grödor än i silor. Det fanns ingen skillnad
i hur stor andel av proteinet som var nedbrutet i
de olika systemen, vilket var huvudskälet till
att studien genomfördes.
Det viktigaste att komma ihåg av detta är
dock att ett hackat foder och ett långstråigt
inte kan bedömas efter samma mall. Enligt de
flesta rekommendationer är det balade ensilaget
i exemplet dåligt p g a sitt höga pH. Eftersom
inget ensilage innehöll smörsyra är
det ändå uppenbart att det inte vuxit några
klostridier i något av ensilagen. Sporer analyserades
inte, men om de fanns så var de snarare ett
tecken på jordinblandning än på att
de vuxit under ensileringen.
|