Ensilering av helsäd har varit intressant av
flera skäl. Tidigare fanns det bidragsfördelar
eftersom odling av spannmål till skillnad från
odling av vall gav rätt till stöd från
EU. Det kan dock fortfarande finnas vissa fördelar
med helsädsensilage jämfört med vallensilage.
Heslädsensilage skördas bara en gång
per år, men ger vid det tillfället en relativt
hög skörd. Detta innebär att kostnaderna
för maskiner och arbete blir lägre än
om motsvarande mängd ts skördas i form av
vall.
Det är lättare att sprida gödsel på
helsäd än i vall utan att risken för
felaktig fermentation ökar dramatiskt. Framförallt
gäller detta spridning av fastgödsel, vilket
inte ska spridas på slåttervall om det
kan undvikas. Eftersom gödseln arbetas ned innan
sådd i ett system med helsädsensilage kommer
inte eventuella sporer eller andra mikroorganismer
att komma i kontakt med grödan i samma utsträckning
som vid spridning på slåttervall.
Helsäd har relativt lågt näringsvärde
och framförallt är råproteininnehållet
lägre än i många vallar. Detta gör
att det är möjligt att späda ut vallensilage
med helsäd och därmed förbättra
kväveutnyttjandet i t ex mjölkproduktionen.
Dessutom gör det lägre näringsvärdet
att det är ett foder som kan lämpa sig väl
för djur som inte har ett så stort näringsbehov.
Naturligtvis beror näringsvärdet på
skördetidpunkten och grödan. Skördat
i rätt tid får t ex helärtsensilage
ett högre energi och proteinvärde än
man vanligen kan uppnå i vallensilage.
Ytterligare fördelar är att det kan vara
en bra "nödgröda". Om vädret
gjort att årets vallskörd blir mycket mindre
än beräknat kan man bestämma sig för
att skörda spannmålen i form av helsädsensilage
i stället för konventionell tröskning.
Man har alltså alternativ. Dessutom kan helsäd
vara en ypperlig gröda vid insådd eftersom
man skördar helsäd tidigare än man
tröskar och därigenom får vallen en
ännu bättre start.
Nackdelarna med helsädsensilage är naturligtvis
det lägre näringsvärdet och det faktum
att det ibland kan vara en gröda som är
svårensilerad. Detta beror på flera faktorer,
inte minst den lägre sockerhalten. I spannmål
lagras näring i form av stärkelse till skillnad
från gräs där den lagras som fruktaner.
Till skillnad från fruktaner kan oftast inte
stärkelse utnyttjas av mjölksyrabakterierna.
Det finns dock vissa stammar av mjölksyrabakterier
som har förmågan att bryta ned stärkelse
till socker och därmed i alla fall göra
en del av stärkelsen tillgänglig för
bildning av mjölksyra. Helsädsensilage är
dessutom ofta en gröda som inte är särskilt
lagringsstabil, d v s den skäms snabbt i närvaro
av syre. Ofta vill man ju ha med kärnorna när
man skördar helsäden, men om man inte direktskördar,
där man slår och plockar upp i samma moment,
finns en risk att man tappar kärnor. Beroende
på grödans utvecklingsstadium kommer risken
för förlust av kärnor att variera.
Vete före skörd.. Foto: Per Lingvall
Som en del i Martin Knickýs avhandling
utfördes tre försök på Kungsängens
forskningscentrum som hade till syfte att undersöka
möjligheter att förbättra den hygieniska
kvaliteten och lagringsstabiliteten hos helsädsensilage.
Dessutom har helsädsensilage testats som foder
till mjölkkor för att se potential avseende
konsumtionsförmåga och förbättrat
kväveutnyttjande. Utfodringsförsöket
är dock inte utvärderat ännu. Martins
forskning fokuserade huvudsakligen på korn och
vete som ensilage och både utvecklingsstadium,
ensileringsmedel och skillnader mellan hackade och
skurna grödor studerades. Dessutom jämfördes
i ett av försöken effekt av densitet, d
v s kan ensilagets kvalitet förbättras genom
bättre packning.
Det första försöket handlade om hackade
eller långstråiga grödor, skördade
vid mjölkmognad eller degmognad, packade till
olika densiteter och ensilerade med ett flertal tillsatsmedel.
Resultaten visade inte på någon stor effekt
av densitet, framför allt inte om tillsatsmedel
hade använts. Detta tror Martin kan bero på
att de experimentsilor som användes är mycket
täta, och försluts väldigt snabbt efter
packning. Det sker då inget långsamt utbyte
av syre i silon under tiden som den fylls på
samma sätt som skulle ske i en stor plansilo.
Den stora skillnaden fanns mellan skörd vid degmognad
och mjölkmognad. Korn som skördats vid mjölkmognad
innehöll avsevärt mindre smörsyra och
klostridier än det som skördats vid degmognad,
framförallt i det ensilage som inte blivit behandlat
med tillsatsmedel. När tillsatsmedel användes
var inte skillnaderna lika stora. Tillsatmedel förbättrade
dock kvaliteten avsevärt jämfört med
obehandlade ensilage när kornet skördats
vid degmognad.
I ett annat försök jämfördes
effekt av tillsatsmedel när grödan ensilerades
i balar vid mjölkmognad och degmognad, samt när
grödan ensilerades hackad vid mjölkmognad
efter förtorkning eller vid degmognad utan förtorkning.
Tillsatsmedlen som användes var Kofasil®
Ultra, Promyr, Proens och Lactisil
200 NB med och utan förfermentering.
I det försöket sågs inga skillnader
mellan skördetidpunkterna, utom möjligen
för lagringsstabiliteten, vilken var bättre
för den gröda som skördades vid mjölkmognad.
Alla ensilage som gjordes i balar vid degmognad hade
lågt innehåll av smörsyra, vilket
heller inte skiljde sig mellan behandlingarna. Detta
speglades också i de låga till acceptabla
nivåerna av klostridiesporer. Vid skörd
vid mjölkmognad innehöll ensilage behandlade
med Promyr och Proens mer smörsyra än övriga
ensilage och även mer klostridiesporer. Förfermentering
av bakterier tycktes inte förbättra effekten
av bakteripreparatet, utan snarare försämra
den.
I de hackade ensilagen fungerade de syrabaserade
preparaten Promyr och Proens bättre. Dessutom
misslyckades ensileringen av den obehandlade grödan
när den exakthackades, vilket kunde ses i högre
halter smörsyra och mer klostridiesporer.
Martins slutsatser från det försöket
var bland annat att hackning gör ensilaget mindre
lagringsstabilt, att tillsatsmedel baserade på
organiska syror var ineffektiva i balad gröda
men fungerade väl i hackad gröda, att Kofasil
Ultra fungerade i samtliga grödor och att bakteriepreparaten
förbättrade fermentationen, men inte lagringsstabiliteten.
Ett tredje försök handlade om ensilering
av vete och korn i olika utvecklingsstadium, där
effekt av ensileringsmedel jämfördes på
den del av grödan som skördades vid degmognad.
Vid degmognad jämfördes även ensilering
i balar med ensilering av exakthackad gröda i
silor. När det gäller innehåll av
smörsyra fanns ingen skillnad mellan de olika
utvecklingsstadierna, vare sig i vete eller i korn.
Gröda skördad vid axgång hade lägst
pH, även om skillnaden bara var signifikant för
vete. Kornensilage skördat vid mjölkmognad
innehöll mindre ammonium kväve än korn
skördat vid degmognad eller axgång, medan
veteensilage skördat vid mjölkmognad innehöll
mer ammoniumkväve än när det skördats
vid axgång eller degmognad. Oavsett gröda
bildades mer mjölksyra när ensilaget skördats
vid axgång.
Tillsatsmedlen som jämfördes var Kofasil
Ultra, två mjölksyrabakterier och två
varianter av syrablandningar. Mjölskyrabakterierna
och syrablandningarna testades även efter att
de spätts ut med lika delar vatten för att
se om detta kunde förbättra fördelningen
av tillsatsmedlen. I balarna hittades bara små
mängder smörsyra oavsett tillsatsmedel.
Dock fanns mer klostridiesporer i obehandlat ensilage
och i ensilage med syrablandningarna, än i ensilage
behandlade med mjölksyrabakterier eller Kofasil
Ultra. Användning av mjölksyrabakterier
resulterade i lägre pH än övriga behandlingar.
Samma mönster sågs i både vete och
korn.
Exakthackade ensilage utan tillsatsmedel innehöll
stora mängder smörsyra och även relativt
mycket klostridier. Samtliga tillsatsmedel resulterade
i att endast obetydliga mängder smörsyra
kunde påvisas och minskade även förekomsten
av klostridiesporer. I kornensilaget resulterade mjölksyrabakterierna
i lägst pH, men i vetet gav syrablandningarna
som spätts med vatten lika lågt pH som
ensilage där mjölksyrabakterier tillsats.
Spädning av syrablandningarna resulterade i att
mindre socker fanns kvar jämfört med om
outspädda syrablandningar använts. I kornensilage
var även ammoniaktalen högre i ensilage
där utspädda syrablandingar använts
jämfört med om blandningen inte spätts
ut.
Några av Martin Knickýs slutsatser var
att Kofasil Ultra och mjölksyrabakterierna förbättrade
ensilagekvaliteten både i balar och i hackade
grödor och att syrablandningarna inte förbättade
kvaliteten på ensilaget i balar, men däremot
i den hackade grödan i silor.
Totalt sett ansåg Martin att hesläden
generellt var svårensilerad, främst vid
skörd vid degmognad och att tillsatsmedel bör
användas vid ensilering av helsäd, för
att säkerställa den hygieniska kvaliteten.
|