> Startsidan
> Allmänt om ensilering
> Vad är kvalitet?
> Ensileringsmedel
> Ensilage som foder
> Ensilage till hästar
> Silor/balar
> Förluster
> Skörd
> Grödor
> Forskning
> Vem gör ensilageNYTT?
> Kontakt

 

 

 

 
av David Slottner Agr D

Eftersom all mekanisk bearbetning kan leda till skador på strån och därmed ökat frigörande av vätska från cellerna skulle den extra bearbetningen som sker i en ensilagepackare kunna leda till ytterligare förbättrade förutsättningar för ensileringen. Detta har testats i ett samarbete mellan JTI och HUV (JTI-rapport, Lantbruk & Industri, nr 336, Grönmassans ensilerbarhet vid slangensilering). Martin Sundberg (JTI) och Thomas Pauly (SLU) jämförde ensileringsförlopp, samt ett antal andra parametrar, hos grönmassa som ensilerades före eller efter att ha passerat igenom en ensilagepackare. För att göra försöket genomförbart skedde själva ensileringen i små modellsilor. I försöket användes två grödor: en skördad i början av juni och den andra var en återväxt skördad i slutet av juli. Båda grödorna slogs med slåtterkross och exakthackades med exakthack (nominell hacklängd 14 mm). Proverna togs alldeles innan grönmassan passerade ensilagepackaren och direkt efter.
Resultaten från analyser av grönmassan visar att det sker en avsevärd bearbetning och därmed frigöring av vätska i samarbete med passage genom ensilagepackaren. Även strålängden förkortas något. En intressant observation är att antalet detekterade mjölksyrabakterier var högre i grönmassan efter att den passerat packaren.

Förlusterna under ensileringen var låga. I båda försöken har pH-sänkningen gått snabbare och slut pH varit lägre för den grönmassa som passerat genom ensilagepackaren. Oavsett behandlingen av grödan var dock ammoniaktalet högt (ca 12) i ensilage från andraskörden.

Hela rapporten finns på www.jti.slu.se/publikat/rapporter/l&i/R-336MS.pdf