> Startsidan
> Allmänt om ensilering
> Vad är kvalitet?
> Ensileringsmedel
> Ensilage som foder
> Ensilage till hästar
> Silor/balar
> Förluster
> Skörd
> Grödor
> Forskning
> Vem gör ensilageNYTT?
> Kontakt

 

 

 

Varför vit plast?
av David Slottner Agr D

Varför ska man använda vit plast på balarna?

I Sverige har rekommendationen länge varit att den sträckfilm som används vid inplastning av ensilagebalar ska vara vit. I andra länder används svart eller grön plast av ekonomiska eller estetiska skäl. Den svarta sträckfilmen innehåller en billigare färg än den vita och i vissa områden används mörkgrön plast för att balarna ska smälta in i landskapet. Röd plast har testats med framgång för att minska fågelskadorna på balarna innan de flyttas från åkern.

Varför envisas vi då med att rekommendera vit plast här? Det beror främst på tre olika faktorer, som alla har att göra med skillnader i plasttemperaturen. Den ena är att plasten blir mer och mer genomsläpplig för syre ju varmare plasten blir. Svart plast blir varmare än vit och därmed kommer mer syre att tränga igenom en svart än en vit plast. Den mörkgröna plasten, som används av estetiska skäl, fungerar ungefär som svart plast och ger samma problem. Den typ av syreläckage som det är fråga om kan öka risken för att ex Listeria växer, vilket kan leda till djurhälsoproblem. Det finns även en ökad risk för tillväxt av andra mikroorganismer, t ex jäst och mögel, vilkas tillväxt leder till näringsförluster och eventuellt problem med djurhälsan.

Det andra problemet med svart plast har också att göra med temperaturen. Det har visats att framförallt yttemperaturen i ensilaget blir betydligt större under en svart plast än under en vit. Flera av de negativa mikroorganismerna som vi inte vill ska växa, inte minst klostridier och enterobakterier, gynnas av en högre temperatur, samtidigt som mjölksyrabakterierna inte växer snabbare. Detta ger de icke önskvärda mikroorganismerna ett övertag i konkurrensen om näringsämnen och kan vara det som får balansen att väga över mot en icke önskvärd fermentation.

Den tredje anledningen är att temperaturförändringar kan påverka trycket inuti balen. Det finns alltid en viss mängd gas i alla balar. När gasen värms upp expanderar den och när den kyls ned krymper den. I en bal skulle detta kunna leda till att gas vill läcka ut ur balarna när balen blir varm, p g a det övertryck som bildas inuti, och när sedan balen kyls ned bildas ett undertryck, som försöker suga in luft i balen. Detta kan påverka mängden syre i balen och därmed också vilka mikroorganismer som får möjlighet att växa. Detta skulle kunna vara en bidragande orsak till de högre förlusterna som man vanligen kan se vid en jämförelse av svart och vit plast på balarna.

Varför fungerar det då i andra länder men inte i Sverige?

Det här är en bra fråga som förmodligen kan få flera svar, men en förklaring som en irländsk forskare gav var att det i Storbritannien och på Irland sällan är riktigt soligt. Skillnaderna i yttemperatur är helt klart till stor del beroende på solinstrålningen och är den mindre kommer även temperaturskillnaderna att vara mindre och därmed skillnaderna mellan vit och svart plast. En annan förklaring kan vara att de inte ställer lika höga krav på sitt ensilage i andra länder. Framförallt på Irland är det mycket vanligt med tillväxt av mögel och annan svamp, men där betraktas det inte som ett lika stort problem. Vad det sedan beror på vet jag inte, men det har spekulerats om att man inte har samma syn på t ex användning av antibiotika för att komma tillrätta med sjukdomar som vi har i Sverige.